Как да се включим във водещите директории

Има две популярни директории, в които със сигурност искате сайта ви да бъде вписан: Yahoo! и Отворената Директория.

Няма да получите много трафик от списъка на директорията, НО като имате линк от тези качествени директории, това може да подсили вашата популярност в стандартното търсене на Google, Bing и Yahoo.

Защо? Защото много търсачки гледат кой линква към вашия сайт за да могат да определят как се класирате за определени ключови думи. Ако видят, че към сайта ви сочи линк от директорията на Yahoo или Отворената Директория, те може да приемат сайта ви за по-авторитетен по темата му и да ви класират по-високо в резултатите си.

Yahoo

Yahoo има стандартна функция за търсене и директория. Стандартното търсене, използвано от повечето уеб потребители, е безплатно за вашия сайт да се включи. За да го постигнете трябва да сочат към вас линкове от други уеб сайтове, които вече присъстват в индекса на търсачката.

Обаче, ако искате да влезе в директорията ще трябва да платите. Въпреки, че 299$/година такса (600$ за сайтове за възрастни) е само за комерсиални сайтове, много некомерсиални сайтове, които наистина искат да бъдат в директорията, по неволя плащат таксата, защото Yahoo не може да отчете всички безплатни добавяния.Те получават хиляди, хиляди всеки ден и е просто невъзможно да прегледат всичките. Не съм чувал за някой, който се е включил в директорията безплатно от 1999 или 2000 година.

Не казвам, че е невъзможно, но е доста малко вероятно заявката за безплатно добавяне да ви свърши работа. Важно е да се отбележи, че плащането на таксата не гарантира, че вашия сайт ще бъде добавен в списъка. Само гарантира, че заявката ще бъде прегледана в разумен срок от време.

Също така имайте предвид, че не получавате парите си обратно ако сайта е отвхърлен. Имате, все пак, 30 дни да подновите заявката си. Така или иначе, мнозинството от сайтовете, които плащат биват одобрявани и добавяни. Казвам го имайки предвид, че едва ли много хора ще платят 300 долара за да подадат некачествен сайт. Предполагам, че го правят едва когато сайта им е “полиран”.

Друго нещо, което трябва да се помни е, че Yahoo не дава специално представяне или друго по-особенно отношение към хора, които плащат таксата. Yahoo казват, че сайта ще бъде третиран като всеки друг, щом бъде опоменат в списъка. Този списък НЯМА да подобри класирането в резултатите на търсачката.

Отново, главната полза от директорията на Yahoo! е не да имате трафик, а линк от високо качествена директория, което може да повиши авторитета ви в очите на търсачки като Google или Bing. Google придава голяма важност на това, кой линква към вас.

Проекта “Отворена директория” (или DMOZ)

Това е друга водеща директория, в която може да искате да добавите сайта си. Проекта за Отворена Директория www.dmoz.org (съкращение за Directory Mozilla) е разработван и управляван от обикновенни хора, които са експерти в тяхната област на интерес. За разлика от Yahoo, тяхната директория е изцяло поддържана от доброволци. За сега е напълно безплатно сайта ви да участва в директорията, но също като Yahoo не приемат всеки сайт.

Все пак, са познати с това, че не са чак толкова предирчиви към сайтовете. Разбира се, вие пак трябва да сте сигурни, че сайта ви е “полиран” преди да го предлагате за добавяне.

ODP захранва директориини услуги за някои от най-големите портали и търсачки в Интернет, включително все така популярния Google. Ако можете да се включите в ODB най-вероятно ще се озовете и в търсачката на Google.