Как се излиза от криза (заиграване с авиацията)

Влязохме… по невнимание. Сега ? трябва да излизаме.

Кризата е като свредела за самолетите – неуправляемо падане (падане, не полет), нарича се свредел, защото задълбаването (понякога) прилича на стегната спирала надолу.

Самолетът изпада в свредел също по невнимание, когато пилотът допусне скорост под минимално необходимата ? самолетът се срива и започва да се върти стремглаво към земята. Спасение обаче има, излизането от свредел е възможно. Както и от кризата.

По своята същност свределът представлява критично (кризисно) състояние за самолета (и за пилота в него). При кризата – всички сме вътре.

Всеки пилот бива обучаван да излиза от свредел – с учебна цел самолетът се вкарва в такова положение и се тренира излизането от него.

Процедурата е следната:

Отнема се газта на двигателя и самолетът се привежда в набор (изкачване). Както в кризата – има растеж, има оживление. Скоростта обаче постепенно пада. Също като в икономиката – като намалеят парите в нея (по някаква причина), тя започва да губи мощ (и скорост).

Когато скоростта на самолета премине минимално допустимата, той започва да се некланя – ту на едната страна, ту на другата, докато накрая се срине надолу, в едната посока. И ние, малко преди началото на кризата, се питахме: защо ни е толкова много бетон, защо са ни толкова големи надценки?

Какво нещо е техниката – напълно повтаря живота – повечето двигатели са конструирани с посока на въртене по часовниковата стрелка (гледано отпред). По отношение на полета обаче това въртене е от дясно на ляво. И по тази причина самолетите по-често се захлюпват наляво – силите на въртене подпомагат това.

Така е и в живота – икономиките изпадат в кризи по-често след ляво управление. Дясното някак си успява да избегне кризите.

Самолетите нямат задна скорост. Кризата също.

Още в: http://redor.bg