Как цените на стоките могат да изглеждат по-привлекателни за клиентите ни

ценообразуване

Всеки бизнес произвежда известно количество рекламни материали, които целят по един или друг начин да бъде привлечено вниманието на потенциалните клиенти към собствените му продукти, към нови цени или просто да повишат оборота, който всеки един клиент прави.

И често има значение как се изписват числата за впечатлението, което информацията оставя у клиентите. Ето няколко съвета в тази посока:

Използвайте  точни цифри, за да внушите доверие. Когато става дума за пари 73.81 звучи по-достоверно от 70, дори и второто да е достатъчно точно за целите на текста. Същото важи и за бройки 9 или 17 звучи по-точно, отколкото 10 или 20. Освен това нечетните числа се възприемат по-добре от четните. „27 съвета при избор на съдомиялна машина”.

Намалете цената като отделите разходите за доставка. „Само 69 лева плюс доставка” вместо „79 лева включително опаковка и доставка.”

Скътайте няколко стотинки. Защо в много магазини цените винаги завършват на .95 или дори на х9.95? Особено за бързо оборотни стоки до определен диапазон. Защото разликата от 0.05 стотинки помага цифрата като цяло да предизвика съвсем други асоциации. Ако обявите  цена вместо 40.00 лева – 39.95, разликата е само 5 стотинки, но асоциациите, които провокирате са съвсем различни – цената се възприема по-скоро в порядъка на 30те, отколкото на 40те.
Закръглете цифрите, за да демонстрирате класа. При луксозните стоки важи обратното правило. Цена от 150 лева може да изглежда по-привлекателна от 149.95. Защото хората, които могат да си позволят козметични процедури например за тези пари, обичат факта, че не трябва да се притесняват за дребните разлики в цените. По-високата цена за тях често е част от преживяването.

Изпишете с думи числата, за да не наблягате на тях. Цифрите в текста създават интервали в четенето и привличат внимание върху себе си. Затова, ако не искате числото в изречението да обере славата – напишете го с думи.
Използвайте цифри, за да наблегнете на числата. Така читателят ще забележи лесно информацията и ще и обърне повече внимание. „За всяка поръчка над петдесет лева ще получите 2 безплатни ваучера.”

Добавете и стотинките, за да подчертаете стойността. Ако пишете за награда, безплатен подарък или спестявания, включете и .00 към цената – така сумата придобива повече „тежест” в съзнанието на читателите. „Спестете 25.00 лева с новата ни промоция.”

Обратно, за да намалите възприеманата стойност, изтрийте стотинките. „За всичко това ще платите само 25 лева.”

С тези 8 хватки може лесно да подсилите в своя полза внушенията в материалите, с които представяте продуктите и услугите си на клиентите.

Автор: Деница Стоева

denicaВ поредица от статии Деница Стоева споделя интересни търговски практики и находчиви идеи от Нова Зеландия специално за читателите на oborudvane-magazini.com. Повече материали на Деница, четете в личния й блог http://natisparite.com/

HTML Version:

Text Version:

Как цените на стоките могат да изглеждат по-привлекателни за клиентите ни

Article Url: