Кой е истинският защитен свидетел по делото ОКТОПОД

Със статут на закрит свидетел по делото „Алексей Петров” се ползва г-жа Върбинка Василева Стефанова – Стоянова. Тя е формален свидетел. Истинският свидетел е нейния съпруг Красимир Крумов Стоянов.

К. С. е извънщатен сътрудник на ДАНС. Пряко се ръководи от Иван Драшков, заместник-директор на ДАНС. С указ на президента Георги Първанов на 27 декември 2005 г. го е повишен в звание “генерал-майор”. И двамата са масони, превърнали своето масонство в професия. Познанството си оформят чрез масонските сбирки.

К. С. е имал бизнес отношения с Алексей Петров, като се е опитал да го измами. Вместо пари се опитал да се издължи със стари компютри от САЩ и касови апарати с фискална памет, които са били част от сложна система за пране на пари и за източване на ДДС. Става дума за една от многобройните фирми с участието на К. С. – Еврокапитал АД.

„Еврокапитал“ издава едно придружително писмо от 19.09.2002г. на ФК (според някои ­ футболен клуб, според други ­ финансова къща) „Морска фауна“, че е безсрочен акционер на МТБ „Еврокапитал“ АД и притежава обезпечени акции по договор в размер на 300 милиона щатски долара, записани в книгата за акционери. За сравнение уставният капитал на ФК „Морска фауна“ е 6 хиляди лв. Стотици милиони лева и валута, сред които пари от трафик на оръжие за Сърбия, са изпрани през фалшивата банка. Правени са преводи в несъществуващи ливански, израелски и италиански банки. Някои от акционерите са от Юридическия факултет на СУ “Климент Охридски”. Стотици милиони лева и валута, сред които пари от трафик на оръжие за Сърбия, са изпрани през фалшивата банка МТБ „Еврокапитал“. Правени са преводи в несъществуващи ливански, израелски и италиански банки. Името „Еврокапитал“ гръмна, когато преди няколко години бяха арестувани двама мъже, представяли се за шефове на несъществуващата банка. Те предлагали финансиране на граждани при облекчени условия. Освен за измама, срещу МТБ „Еврокапитал“ е образувано предварително производство и за укрити данъци в особено големи размери, съобщиха от Софийска градска прокуратура. Издирва се и главното действащо лице – Митко Димитров, бивш кандидат за президент на страната през 1996 г. Фирмата е заподозряна в пране на пари. Грандиозната фалшификация започва още с името на акционерното дружество. В него фигурира съкращението МТБ, което измамниците представят като „международна търговска банка“. Никъде в регистрациите обаче думата „банка“ не съществува, а фирмата е регистрирана като търговско дружество. Тя няма лиценз за банка. Търсена е прилика с фирмата на „Мултигруп“ – „Арес“. Фирмата „Арес“ ЕООД притежава 70% от капитала на фалшивата „МТБ Еврокапитал“ с уставен капитал 50 млрд. нови лева, стана ясно от регистрите на АПИС. Търсените сходства с “Мултигруп”. В регистъра на АПИС обаче има 3 регистрирани фирми „Арес“ЕООД ­ в Сливен, във Враца и във Варна.

Разследването се интересува от „Арес“ ЕООД, регистрирана през 1996 г. в Сливенски окръжен съд. Неин собственик и управител е Митко Енчев Димитров, който чрез фирмата се явява и мажоритарен собственик на МТБ „Еврокапитал“. Митко Димитров е главното действащо лице в случая. Останалите 30% са собственост на физически лица. „Арес“ влиза още в първата регистрация на МТБ „Еврокапитал“ през 1998 г. от Пловдивския окръжен съд.

Собственикът на фирмата е заподозрян в трафик на оръжие по море за Сърбия.

През 2002 г. МТБ „Еврокапитал“ е регистрирана и от Софийски градски съд със същия капитал и същите собственици. „Арес“АД е фирма от структурите на Мултигруп. Тя престава да съществува през 2002 г. „Нашата фирма „Арес“ АД не е участвала в МТБ „Еврокапитал“. Има фалшификация на съдебното решение ­ казва  Димитър Недков от MG-корпорация, сега икономически директор на в-к „Сега” ­ Няма решение на УС на фирмата за такова участие, няма регистрация в депозитара.“  На въпроса защо Мултигруп не е реагирала, че нейна фирма съществува в регистрите от 1998 г. до 2002 г. като собственик на дружество с капитал два пъти по-голям от българския външен дълг, Димитър Недков попита: „Откъде да знаем това?“

Номерът по БУЛСТАТ 115082876. Един и същи номер по БУЛСТАТ имат както мулти-фирмата „Арес“-АД, всички фирми на MG корпорация, така и МТБ „Еврокапитал“, което въпреки това не изключва възможността за измама. Фирмата е заподозряна в трафик на оръжие.

Прането на пари

Фалшивата банка е сключвала договори за съвместна дейност с американски и унгарски фирми, сред които „Американ Стийл инвестмънт анд Пропъртийз корпорейшън“ Делауеър, „Ели Интернешанъл Комършъл сървиз“ и „Интърнешанъл комършъл сървисиз“ за превод на милиони долари в арабски банки. Един от преводите за 10 милиона щ.д. са направени от ИнгБерингБанк ­ София. Справките от американските служби за „Интернешанъл комършъл сървисиз“ със собственик Джон Бакстър са, че той „е планирал нелегален трафик на оръжие по море за Сърбия“, че „е предмет на разследване в момента“ и че „участва в организацията на Нина Стюарт за пране на пари“.

Първоначално „Еврокапитал“ АД е регистрирана като „Международна инвестиционна група „Еврокапитал“ АД по фирмено дело № 8801/95 със седалище София, ул. „Граф Игнатиев”, № 32. Капиталът на дружеството е 4 млн. и 580 хил. лева. Следват редица промени на акционерите и на седалището на дружеството. На заседание на дружеството, проведено на 18. 09. 1998 год. се избира нов съвет на директорите като К.С. не само е включен, но избран за председател. Същевременно капиталът на дружеството е увеличен на 55 959 000 лв. По данни от 1998 год. акционери на „Еврокапитал“ АД са: Марс Електроник ЕООД (12.15 %); Киберлинк ЕООД        (12.18%); Интертех ООД (10.18 %); Скандалната фирма Избори консулт ЕООД (11.25%); ЗБ Тръст от Великобритания (18.27%) и група физически лица като Ангел Симеонов Ангелов – Анел.

Еврокапитал – България АД участва в търговската банка Евробанк с 85.35 %.  Зам.

Еврокапитал е основен акционер и на Софийска фондова борса „Капиталов пазар” АД. Председател е К. С. Той представлява „Еврокапитал” АД в борсата.

Софийска фондова борса „Капиталов пазар” АД е правоприемник на Софийска фондова борса АД, която на 08 април 1992 год. поставя началото на съвременния български капиталов пазар. СФБ Капиталов пазар АД консултира и участва в изпълнението и отчитането на проектите по Програмата ФАР за трансгранично сътрудничество България – Гърция 2005 на общините Симеоновград, Кресна и Тополовград. СФБ Капиталов пазар АД е одобрен от Министерство на икономиката и енергетиката консултант по Програма ФАР „Подкрепа за повишаване конкурентоспособността на българските предприятия“. Основните акционери на борсата са и акционери на Еврокапитал АД. Чрез тази паралелна структура се осъществява спекулативна дейност от международен характер.

Еврокапитал АД се занимава с пране на пари от продажба на оръжие. Съпругата на К. С.  е акционер в „Болкан милитъри мениджмънт” АД, която „печели”. В нея бившите военни Петров и Тапаров притежават съответно 28% и 26% от тази фирма. Тапаров е известен, че е съдружник на скандалния бивш министър на отбраната Николай Цонев във фирма „Нилана“, която продължително време е снабдявала армията с хляб.

Как участват представители на Еврокапитал АД в сделки на армията?  Пет от проектите за нова техника вече са факт – колесната техника от „Даймлер-Крайслер“, транспортните хеликоптери от „Еврокоптер“, учебно-бойните самолети „Пилатус“, транспортните самолети „Спартан“ и новите щатски бронирани машини М-1117. Това са сделки за стотици милиони евро. Цената не може да се каже с точност, тъй като за мерцедесите и БТР-рите проектите са отворени – поръчва се толкова техника, колкото пари има. За мерцедесите рамковото споразумение в началото беше за 12 500 единици техника.

Защо обаче се стига дотам една камара военни, цивилни специалисти и шефове на различни големи оръжейни компании да седят по нощите и да си изпъват нервите от напрежение? Отговорът е прост – досега Министерството на отбраната не е направило нито един прозрачен конкурс, в който да има ясни правила и параметри. Условията винаги са общи и гъвкави, победителят е спорен, а загубилият – недоволен.

Голяма част от фирмите, които притежава или в които участва К. С. са на името на съпругата му или на по големия му син Мартин, роден през 1990 год.

В Еврокапитал АД участва и фирмата „Избори консулт” ЕООД с БУЛСТАТ: 130053337. Скандалът с тази фирма е широко отразен в медиите: Монитор-22.10.2001г.; Демокрация-23. 10. 2001 г.; 24 часа-13.11.2001 г. и т. н. С машинации ЦИК избира Обединение Избори. Проф. Михаил Константинов член на ЦИК твърди, че зад Обединение Избори стои офшорна фирма, че Красимир Стойчев – „Трон” е намесен и че К. С. е кредитен милионер, което е истина. Още когато ЦИК обяви ООД-то за победител в конкурса, заваляха тревожни сигнали и възражения. (То бе лансирано от хората на НДСВ и БСП в комисията.)

Оказа се, че сложно композираното “Обединение избори” е регистрирано буквално в навечерието на вота – през октомври  2001. Съдружници в него са “Експопринт” ООД и консорциум “Избори консулт”. Консорциумът от своя страна обединява фирмите “Експрес-консулт”, “Екстрем” и “Марс електроник КД Красимир Стоянов”. През късната есен на 2001 вестниците писаха, че избраният преброител е фирма фантом. Те откриха, че “Марс електроник” на Красимир Стоянов е била прекратена и отново учредена, а освен това се кипри в черния списък на кредитните милионери. Останалите участници в конкурса обжалваха (без успех) класирането, а член на ЦИК оспори в съда съмнителни “детайли” в регистрацията на преброителя, но и това не спря колелата на историята.

След като “Обединение избори” провали обработването на данните, от “Експрес консулт” обявиха, че нямат никакво участие в дружеството и в провала.  Шефът на ООД–то Красимир Стоянов призна това, но обвини за издънката “Експрес-консулт”, защото се дръпнала от консорциума и саботирала доставката на компютри. Стоянов обвини и служба ГРАО, която не била предстаоставила дискетите с изборните списъци.

Все пак  посрамилият се преброител прибра авансово 230 000 от уговорените  380 000 лева. Както се оказа, в договора е било предвидено изпълнителят да плаща неустойки само ако се забави с обработката на данните, но не и ако изцяло я провали. Според жълти партийци Красимир Стоянов е сред учредителите на  движение  “Оборище” на Тошо Пейков.  Бизнесменът е и бивш съдружник с икономическият таран на НДСВ Владимир Каролев. Намесва се покойният Димитър Калчев – тогава министър на държавната администрация и вицепремиер. Министерският съвет взима мерки за събиране на изплатените 228 000 лв. Предварително на К. С., като налага запор върху имуществото на фирмата „Обединение избори”.  Димитър Калчев прави изявление: „Откъде шефът на фирмата Красимир Стоянов е получил удостоверение за актуално състояние, след като е длъжник на много фирми?” Обединение избор” изпраща писмо до министър Калчев с искане да се платят 500 000 лв. За запорирана техника и 76 000 лв. за пропуснати ползи. К. С. внася във Върховна касационна прокуратура жалба срещу наложения запор и прекратения договор. От своя страна министър Калчев сезира главния прокурор за неизпълнение на задълженията по договор от обединението. Какво се случва? Има съмнения, че кандидатът за президент Богомил Бонев е платил огромна сума на К. С., за да се фалшифицират изборите. Същевременно съществуват съмнения, че кандидатът за президент на Еврокапитал АД  Митко Димитров е трябвало да спечели или да помогне на Б. Бонев. От друга страна схемата не е проработила, тъй като помагачите на К. С. и самият К. С. решили да вземат за себе си повече отколкото е било договорено предварително. Според друга версия провален е бил опит не за фалшифициране на изборите, а са сменени изпълнителите, които се издънили. Само така може да се тълкува реакцията на основната фирма в Обединение избори –  Експрес консулт ООД. Председателят на Управителния съвет разжалван генерал Стефан Бъчваров заявява, че неговата въобще не е участвала в Обединение избори. К. С., представляващ фирмата-преброител, потвърди неучастието на „Експрес консулт“ в работата на Обединение „Избори“, окачествявайки го като саботаж. Той обяви, че „Експрес консулт“ играела за интересите на „Деметра“ – друга фирма участвала на конкурса за президентските избори 2001 г., с която са били партньори на предишните избори, подпомагайки я с техника. През 1998 год. скандално известният ген. Стефан Бъчваров, който дори бе разжалван от генералско звание за крупни нарушения във ВВТУ „Т. Каблешков“ бе освободен от поста началник на ВВТУ „Т. Каблешков. Чрез Еврокапитал АД фирмата „Експрес консулт“ е била „продадена” чрез фалшифициране на нейните активи в САЩ на фирма, която е „майка” на офшорната фирма „ГлобълСофт.ком“, собственост на д-р Ликургос Киприану от Кипър. Д-р Ликургос Киприану по време на 2-годишната война през 1974 той, заедно със семейството си, напуска Северен Кипър. Бъдещият бизнесмен се бие на предните линии на гръцката кипърска армия. От този период Киприану си спомня най-вече потискащата бедност. Днес бизнесменът притежава милиони долари. Кипърският грък е завършил компютърни науки в Кеймбридж. През 1978 организира компанията си на острова и за една година успява да завладее целия софтуерен бизнес в Кипър, след което се установява на пазарите в Източна Европа. Има сведения, че Киприану е свързан с влиятелни представители на руски капитали. Д-р Ликургос Киприану е кум на небезизвестния бос на ВИС Георги Илиев, вече покойник. Фирма на Киприану – Аремиссофт имаше договор и с НЗОК.

Друг скандал, свързан с Киприану е обществената поръчка за доставка и изграждане на информационна система за електронно правителство /ДВ. 16/06.2006/.

К. С. в миналото е бил съдружник с икономическия съветник на НДСВ Владимир Каролев и с президента на скандалната „Трон“ Красимир Стойчев. Според различни източници К.С. е бивш зам.-директор на Центъра за информационни технологии към БТК, уволнен по сигнали за корупция. Източници от телекома твърдят, че още тогава К. С.  имал верига от компании със сходна на държавната компания дейност. Това е негов изпитан подход – където и да отиде и в каквато и организация да членува той се стреми да създава паралелни структури (структури двойници или паразитни вътрешни структури) с цел лична изгода. Още през 1996 г. – на 15. 01. 1996 г.,  К. С. регистрира по фирмено дело № 21824/95 дружество с ограничена отговорност Избори консулт ООД със седалище София, ул. „Петко Каравелов”, № 1-А. От 25. 04. 2002 год. управител на дружеството е Александър Евтимов Костов. Така, за да се подсигури, К. С. си създава паралелна фирма и в един момент не се знае коя е истинската фирма в Обединение Избори.. На 05.11.2001 г. след избухването на скандала с фирмата преброител за президентските избори, мениджърите на Експрес –Консулт ООД са  изкупили всички дялове на офшорката. Сега състоянието на дружеството е следното. С данъчно ревизионен акт № 394 от15. 10. 2002 г. данъчно подразделение „Искър” не признава данъчен кредит за периоди м. Октомври, за м. Ноември 2000 г. и за м. Февруари 2002 г. в размер на 18 840 лв. От преки доставчици „Юнайтед Трейдърс” ЕООД, „Интеримпекс – 2000” ЕООД, „Маркет строй” ООД и „Таня 97” ЕООД. Данъчно ревизионният акт е обжалван в СГС, който потвърждава на 20. 12. 2007 г. решението на данъчните органи. Решението на СГС е обжалвано пред ВАС, който на 05. 06. 2008 г. остава в сила решението на СГС.

С данъчно ревизионен акт № 517 от 08. 11. 2004 г. Данъчно подразделение „Искър” не признава данъчен кредит за периода м. Януари и м.май  2004 г. в размер на 1840 лв. от пряк доставчик „Дева плюс” ЕООД. Данъчно ревизионният акт е обжалван в СГС, който потвърждава на 15. 12. 2006 г. решението на данъчните власти. Решението на СГС е обжалвано пред ВАС, който на 10. 12. 2007 г. остава в сила решението на СГС.

С постановения № 14-00-346 от 12. 10. 2004 г. на Данъчно подразделение „Искър” е наложено предварително обезпечаване върху имуществото на дружеството. Постановлението е потвърдено с решение № 2407 от 23. 11. 2004 г. на регионалния данъчен директор на София. Водено е дело в СГС, който с разпореждане от 15. 03. 2007 г. потвърждава предварителното обезпечаване. Разпореждането е обжалвано във ВАС и е отменено на 04. 07. 2007 г.

Върбинка Василева Стефанова-Стоянова e участвала в изборите за местна власт в Столична община през 2003 год. в листата на Партия „Движение за национално обединение“.