Краят на PR-a?

Рано ли е да се обяви, че идва краят на PR?

Социалните медии преосмислят начина, по който PR професионалистите оформят своите истории, и професията им стои пред избор: развитие или приключване. Има толкова много прогнози за бъдещето на професията, колкото са и самите PR професионалисти.

Повечето от тях се съгласяват, че индустрията е на кръстопът с оглед на големия принос на социалните медии, да променят посоката на професията, по която винаги се е развивала. Старите методи с пращането на прес-съобщения на журналистите се сгромолясаха от нарасналото търсене на мултимедийното съдържание и интерактивния PR. Въпросите, които остават са дали и как PR професионалистите могат да се развият и да оцелеят по време на прехода.

Фут Кирчаали, изпълнителен директор на SYS-CON Media, вярва, че 70% от днешните PR фирми няма да оцелеят, докато оставащите 30% ще имат нужда да преоткрият себе си. “Днешните PR фирми са удобен прицел за социалните медии. Те ще се присъединят към новата ера като изчезващ вид динозаври, точно в каквито се превръщат вестниците и повечето списания”, написа в блога си Кирчаали. Това злокобно предвиждане предизвика оживена онлайн дискусия. Публикацията в PR Daily дори предизвика реакцията на Харолд Бърсън, основател на Burson-Marsteller, който възкликна: “Каква безмислица!”.

Други имаха по-позитивен поглед върху бъдещето.

“Докато някои предричат гибелта на PR, аз смятам, че ще има гибел, но на основния, първоначалния PR.”, казва Брайън Солис, ръководител на FutureWorks. “Докато има професионалисти в комуникациите, които искат да научат и да подобрят тяхната професия, то тогава ние сме в позиция на развитие”.

Накъде отива прес-съобщението?

Бъдещето на прес-съобщението е мрачно и неясно, когото и да попитате. Дните на масовите и-мейли, които съобщават за нов продукт, услуга или кампания са свършени.

“Традиционното прес-съобщение няма да ви отведе много надалеч в онлайн пространството”, казва консултантът по социални медии Стив Спалдинг. “Блогърите, както и журналистите, получават дузини и дузини от и-мейли всеки ден и всеки и единственият начин вашият продукт да се изкачи отгоре е да го персонализирате”. Прес-съобщенията вече станаха безполезни, казва Кирчаали, но тъй като правилата за публичността, които диктуват търговските компании, че информацията трябва да става публична чрез прес-съобщенията или телефонна конференция, те все още се използват.

“Новите PR компании няма да пускат прес-съобщения и няма да бъдат в бизнеса с прес-съобщенията. PR фирмата на бъдещето ще наеме професионални блогъри, които ще използват инструментите на социалната медия за да доставят тяхното съобщение в ръцете на тяхната таргет аудитория. Бизнеса с прес-съобщенията вече принадлежи към каменната ера”, споделя Кирчаали.

Това няма да стане толкова бързо, според Майкъл Черенсън, председател на Американското общество за връзки с обществеността. “Аз не смятам, че ние трябва да гледаме негативно на важността на прес-съобщенията. Аз смятам, че всички репортери и блогъри търсят информация, която е предоставена по начин, подходящ за създаването на даден материал. Не смятам, че има значение как го наричате, това което има значение е че вие получавате комплексни издания, обработвате ги и помагате на хората да ги разберат.”

Брайън Солис допълва: “Практиката да се разпращат на сляпо съобщения, чрез лошо написани прес-съобщения към аудитория, е мъртва. PR не е мъртъв, но без намесата на социалния турникет, той кърви до смърт.”

Социалната медия и челните места

В крайна сметка каква роля играе социалната медия в тази ситуация? Вероятно, голяма роля, след като социалните медии промениха медийната индустрия и хвърлиха връзките с обществеността в паника.

“Клиентите вярват повече на други клиенти, отколкото на репортерите… Потребителите предпочитат да получават новините от някой, за който мислят, че е като тях самите.”, казва Рик Грант, основател на маркетинговата комуникационна фирма Rick Grant & Associates. “Ето защо блогинга се превърна в нещо като голям бизнес, въпреки факта, че огромна част от блогърите знаят малко или нищо за хубавата журналистика или етичното репортерство.” Грант смята, че PR професионалистите трябва да обучат своите директори за това да се включат в разговорите с потребителите. От своя страна, Кирчаали смята, че компаниите с най-уважаваните блогъри ще оцелеят. “Новата дефиниция за работна позиция “професионален корпоративен блогър” ще бъде много популярна”, пише Кирчаали. “Тези, които са способни да предоставят тези услуги, чиито работни характеристики все още не са дефинирани ще бъдат утрешните нови и добри PR компании”. Кирчаали вярва, че до края на тази година ще бъде доказано, че ефикасността на Facebook, Twitter и LinkedIn е равна на нула.

Бъдещето, зависи от вас

Черенсън казва: “Ние трябва да променим нашият светоглед. Става въпрос повече за състоянието на мисълта, отколкото за технологиите”.

Социалната медия символизира кръстопът за връзките с обществеността, казва Солис. Вие можете да възприемете новите тенденции или “да продължите да разчитате на хиперболизираните и пълните със жаргон прес-съобщения за покритие, да наспамвате различни цели с безмислена информация, наблягайки на привидното и повърхностно познаване на продуктите и индустриите, които представяме. ”

Според Черенсън е много важно PR професионалистите да се борят за приложимостта и значението на индустрията – и за оцеляването. “PR очевидно се намира в PR криза, но PR индустрията не е наела PR екип, който да се погрижи за това.”, завършва Солис.

Материалът е преведен от Lawrence Ragan Communications и се публикува под редакцията на PR Kernel

HTML Version:

Text Version:

Краят на PR-a?

Article Url: