Кръвната група и излишните килограми – отслабване

Проблемът отдавна е престанал да бъде личен. Наднорменото тегло и затлъстяването вече са се превърнали в обществен проблем в много страни, включително и у нас. България е пета в света по брой на страдащи от наднормено тегло хора. Проблемът не е просто естетически или свързан с пониженото самочувствие, а преди всичко здравословен. Наднорменото тегло крие риска от високо кръвно налягане, диабет, остеоартрити и др.

Дори и най-малкото отслабване 5% или 10% от теглото веднага намалява рисковете за вашето здраве. Едно възможно решение на проблема предлага специализирания център за отслабване „Ралис“. Основан преди 11 години в София в началото като медико-козметичен център, а с времето се специализира в областта на програми и процедури за отслабване.

Основател и консултант на центъра е г-жа Ралица Тодорова. От 25 години тя работи като козметолог. Виждайки нарастващите проблеми на хората, които посещават центъра тя специализира „хранене на съвременният човек“ при д-р Георгиев, специалист по вътрешни болести, специализирал хранене на съвременният човек в САЩ.

„В центъра правим около 200 консултации годишно на нови пациенти“ – разказва г-жа Тодорова. Най-много хора идват през пролетта и лятото, което е напълно нормално – през зимата организма натрупва повече килограми. Г-жа Тодорова лично консултира всеки пациент, който разказва за начина си на живот и начина си на хранене. Външните проблеми са целулита, масните депа в проблемните зони, наднорменото тегло. Външните проблеми винаги са изява на вътрешните проблеми в организма.

„Най-трудното е промяната в мисленето по отношение на храненето“ – споделя Ралица Тодорова.

Целта на индивидуалните хранителни програми и диети, които се изготвят в център „Ралис“ е постигането на едно здравословно и балансирано хранене и възстановяването на общото здраве на организма, при което отслабването става естествена последица. Идеята е здравословното хранене да се превърне в начин на живот. „Ако имаше полза от диетите хората нямаше да стават все по-пълни и все по- болни“, споделя т-жа Тодорова.

От две години в центъра се изготвят програми по кръвни групи, това е така нареченото хранене по кръвни групи. От 40 години американският лекар д-р Питър Д’Адамо работи в тази посока, т.е. един вид храна може да бъде подходяща и здравословна за един човек и вредна за друг. Между храната, която приемаме и кръвта протича биохимична реакция. В храната се съдържат специфични протеини, наречени лектини, и ако те са несъвместими с антигена на дадената кръвна група, организма произвежда антитела и на принципа на аглутенацията води до разрушаване на кръвни клетки. Това откритие дава възможност да се отбягват тези храни, които могат да навредят на здравето и да се изберат тези, които са от полза за него.

Но само храненето по кръвни групи не е достатъчно, защото всеки човек и всеки организъм реагират различно на различните храни. Именно по тази причина се наложи да се създаде наша лаборатория, обяснява г-жа Тодорова, в която се правят индивидуални генетични тестове по космената луковица или по капсула кръв от пациента. При тези тестове съвсем точна се вижда каква е съвместимостта на храните с личният генетичен код, защото кръвната група е общ групов белег, явяват се около 40% разлики при тестуването на храните по личен генетичен код.

Тестът не е задължителен, но при по-сериозни проблеми с теглото е добре да се направи. На базата на този тест се изготвя индивидуална хранителна програма и резултатите са вече съвсем различни.