Маркетинг размисли за iPad

В началото на април компанията Apple представи в САЩ таблета iPad. Самото устройство беше анонсирано още на 27.01.2010 и оттогава всички фенове на Apple и на мобилните технологии очакваха появата му с голям интерес. Той вече е на пазара…

В последния брой на Капитал имаше статия за iPad. Статията се казваше: „Искам iPad. Веднага“, автора е Христо Петров. Искам да цитирам един абзац, защото той предизвика доста маркетинг размисли за iPad в главата ми icon_smile-1-6 .

Ето абзаца:

„Когато на един пазар има дефицит, цената на стоките върви нагоре. Това поскъпване обикновено е дори по-голямо, ако недостигът е на пазар, създаден от нулата и с потребители, току-що осъзнали, че имат нужди, за които дори не са подозирали“.

След това ставаше въпрос за премиерата таблета iPad. За два дена Apple са продали 500 000 бройки. 10 дена след това са обявили, че таблета ще се появи в Европа и останалата час от света в края на май, защото складовите наличности са изчерпани и не могат да отговорят на търсенето, дори не могат да снабдяват американските магазини. По-нататък ставаше въпрпос как предприемчиви търтовци успяват да се възползват от ситуацията на голямо търсене и малко предлагане и препродават таблетите с почти двойна надценка.

Докато четях статията ми мина през ума, че това е маркетинг подход на Стив Джобс и Apple за да засилят интереса и вирусния ефект около своя продукт. Някой може да каже, че това е професионално изкривяване…,но все пак тази мисъл се загнезди в главата ми и реших да споделя размислите си.

Когато има голямо търсене и не може да се отговори на него компанията губи от нереализирани възможности за продажба. Честно казано не вярвам, че компания като Apple не са си написали домашното и не са могли да предвидят по-добре пазарната ситуация. Още повече, че големия успех на iPhone е пример как е реагирал пазара на подобен продукт. Като се има предвид, че за таблета се говори от началото на годината става ясно, че очакванията са големи.

Apple със сигурност са провели много изследвания сред фокус групи, специалисти в бранша и техни клинти/фенове и т.н., всичко което съпътства пускането на определен продукт на пазара. Мисълта ми е, че са знаели за огромното очакване. Отделно те сами подклаждаха огъня на очакването с къде официална, къде неофициална информация за таблета, която от време на време са появяваше в медиите. Това се доказва с продажбите от 500 000 само за два дена, едва ли може компания да си мечтае за по-добър дебют. И 10 дена след това продукта изчезва и почти не може да се намери.

Аз си мисля, че това е умело предизвикан вирусен ефект за да се разпространи от уста на уста мълвата са страхотен продук, който е изчерпан и само определени хора са успяли да си го купят. Обикновенно първите хора, които пробват новите продукти са новатори и експериментатори, които искат да са винаги първи и поне една крачка пред останалите, те са и обект на подражание от останалите хора и тяхното мнение по много въпроси определя настроенията и мненията в различни среди. Тези хора Сет Годин ги нарича „снасящи“, защото те разпространяват мълвата за определен продукт и влияят върху другите хора, защото те са водещи в определени среди и хората им подражават.

Точно тези „снасящи“ са обект на внимание на всички маркетолози, защото ако те харесат техния продук и станат негови фенове те ще разпространят мълвата и ще убедят останалите хора да си го купят. Снасящите са високообразовани и с висок доход, поради което са склонни да експериментират и да правят промени в своя живот. Те най-лесно преодоляват бариерата да пробват определен продукт. Поради свободния си начин на живот та са обект на подражание и много хора се влияят от тяхното мнение по много въпроси включително и кои продукти са готини и си струва да се ползват.

Обикновенно двете основни бариери пред хората да променят своите потребителси навиции и да пробват нов проудкт са свързани с установените нагласи, че познатото е добро, страха от непознатите промени и финансови риск да инвестират в недоказани продукти. А „снасящите“ са финансово независими и винаги търсят нещо ново, с което да се отлича от останалите, така, че те по-лесно преминават бариерите свързани с покупката на нов продукт. А в случая с таблетаi Pad освен, че е нов продукт и скъп много скоро след появата му той изчезва от пазара. И така само „снасящите“ успяват да си го купят. По този начин подражанието към тях се засилва, защото те имат нещо, което другите няма ка да си купят, защото то го няма на пазара. Това води до изключително мощен вирусен ефект, който се разпространява от уста на уста и всички започват да мечтаят да имат таблета, който „снасящите“ вече притежават.

Ето пак отново цитирания абзац:

„Когато на един пазар има дефицит, цената на стоките върви нагоре. Това поскъпване обикновено е дори по-голямо, ако недостигът е на пазар, създаден от нулата и с потребители, току-що осъзнали, че имат нужди, за които дори не са подозирали“.

Точно този дефицит мисля, че целенасочено са предизвикали Apple. Като вземем под внимание и обаянието на Стив Джобс и неговата компания, което предизвикват сред потребителине на мобилни технологии се получава голяма истерия около таблета, която ще се превърне в голямо пазаруване на iPad след като пуснат новите бройки. Още повече, че и цената може да си повиши поради голямото търсене.

Направими впечатление, че появата на таблета iPad е предизвикал и доста отрицателни реакции. Ето една статия Какво Не може iPad, забележете има 136 коментара. В специализирания сайт за iPad има линк към “хейтърски” видеота на iPad. Това само доказва стахотния вирусен ефект, който са предизвикали маркетинг отдела на Apple.

Аз смятам, че са се справили добре, а дали таблета наистина е толкова страхотен скоро всеки ще има възможност сама да працени.

Съгласни ли сте с мен, че този дефицит на iPad е маркетинг подход?

Блога по маркетинг на Стефан Русев

HTML Version:

Text Version:

Маркетинг размисли за iPad

Article Url: