Музика ли слушаме?

Слушате музика, нали? “Всички слушат”, ще отговорите вие. Да, всички слушат нещо, което се възпроизвежда от тонколони, но доколко в тези звуци има музика – това е въпросът?

Вие сте убедени, че сте съвсем наясно със световната музика, и че нямате нужда от музикални съвети. Има си хас! Затова слушате модерното в момента – Beyonce например. Лошото е, че от музикална гледна точка музиката на Beyonce не е по-сложна от песните на Галена например, която и вие отричате, поне пред новите си гаджета, но като отидете на кръчма, се оказва, че ги знаете доста добре. За Beyonce – мацката изпълнява мелодии, “изградени” върху 3 тона, цялото парче е монотонно – еднакво от началото до края. Beyonce може да пее прекрасно, но изпълнява най-вече комерсиални неща, които се продават, а не стойностна музика. А в комерсиалната музика няма развитие на мелодията и градация на емоцията, няма вълнуваща кулминация, няма емоционално споделяне на преживявания. Просто един ритъм. И хореография. Хореографията е хубаво нещо, но не става за слушане. Нещо повече – тази музика се продава, защото масата от слушателите нямат културата да възприемат нещо повече от елементарна мелодия и простичък текст.

Ами промиват ни мозъците, знам диагнозата. Нямаме собствени критерии, и живеем по стереотипи. Излиза някой в авторитетна медиа, примерно телевизия, и обявява: Сега ще чуете новият хит на певицата Еди-коя-си. Оттук нататък ние автоматично приемаме, че въпросната Еди-коя-си е певица. А тя едва мрънка, братле. После срещаме някой приятел, когото уважаваме, и той ни препоръчва същата “певица”, щото имала егати гърдите. И кво от това? Whitney Houston няма големи гърди, но са много малко хората, които могат да пеят като нея, нали? Ето такива критерии като обществено мнение за музиката объркват хората.

Поставете си стандарти, с които да сравнявате нещата, за да може да разберете тяхната действителна стойност. Ако някой ви каже, че Еди-коя-си е певица и музикант, това не я прави автоматично такава. Дори и да го чуете от телевизията, мислете, преди да му вярвате.

Ако някой иска да е професионален шофьор, ще трябва да може да шофира. Това означава не само да отключи колата, да се качи и без да гледа много-много в огледалата за обратно виждане да стигне от Лозенец до някое шикозно заведение, а да може да предвижда ситуацията по пътя, да вкара ремарке на заден ход в ограничено пространство, да може да смени гума, да диагностицира повреда и прочие.
Изобщо – да ги разбира нещата…

А ако някой иска да е професионален певец, ще трябва да може да пее. Тоест не само да държи микрофон, да е облечен в секси костюм и да “пее” елементарни песнички, а да има глас, да може да го контролира, изпълнявайки сложни мелодии, да може да предава емоция чрез пеенето си, евентуално да може да импровизира, за да не изпълнява винаги музиката по един и същ начин и така нататък. Също да ги разбира тези неща…

Заради всички тези фактори, ако Фреди Меркюри беше жив, в къщи със сигурност нямаше да слуша Beyonce. Щеше да слуша Terence Trent D’Arby, да речем. Истинска музика. Затова Фреди винаги е бил различен – защото слушаше с ушите си, и не само слушаше, но и чуваше. И заради своята чувствителност, която можеше да изразява прекрасно.

Да го кажем така: Кое ви прави по-различни от останалите? Кои са вашите качества, заради които ще бъдете предпочетени пред всички останали? Кое изважда вашият личен свят от общата матрица, подхранва го, засилва го, възпитава го, изгражда го и той придобива стойност за вас самите, и за хората около вас?
Това е вашата способност да чувствате, съпреживявате. Това е нещо, което е необходимо за връзката ви с отсрещния човек, с дете, с вашите близки. И музиката прави точно това – гради, и дава. Защото може да сте прекрасни професионалисти във вашата област, но кел файда, ако не давате на хората около вас човещина? А колко хора около нас просто използват другите…

Излезте от Матрицата, бъдете различни – това ще работи за вас!
Коя е различната музика, която ще работи за това да бъдете различни ли? Това е стойностната музика, утвърдена от самите нас във времето.

Вижте още за истинската музика на www.beat.bg