Най-малко три нови магазина ще отворят CASAVINO през 2010 г.

Райна Костадинова-Николова

Автор: oborudvane-magazini.com

Райна Костадинова-Николова е мениджър ВИП и директни клиенти в CASAVINO Склад за вино и прокурист на „Вино дистрибуция“ ЕООД, мажоритарен собственик на търговската марка CASAVINO.

Госпожо Николова, през изминалата година CASAVINO отвори три магазина в София. Не беше ли това твърде смел ход, особено в условия на финансова криза, когато бизнесът в по-голямата си част е предпазлив?
Плановете ни дори надхвърляха тази цифра, но не успяхме да намерим достатъчно помещения, които да отговарят на нашите критерии. Имаме строги изисквания при избора на локация за магазин – добър квартал на София, в който хората не само работят, но и живеят, задължително на улица с трафик в двете посоки, с удобни места за паркиране. Размерът на помещенията трябва да е между 130 – 200 кв м.

В момента търсим такова голямо помещение във Варна, но срещаме конкуренция от страна на множащите се магазини за дрехи втора употреба. Оказва се, че в настоящата ситуация това е процъфтяващ бизнес в този град.

Освен, че отворихме 3 обекта, успяхме да преместим и първия си на нова локация точно защото е криза и трябва да се мисли рационално – наемите в Бълария продължават да са много високи, въпреки кризата.

Магазин на CASAVINO

Магазин на CASAVINO

Колко магазина планирате да изградите през 2010 г? Ще отворим магазин в кв.„Младост”– София, голям обект във Варна, търсим добри локации в “Лозенец”, “Изток”, “Гео Милев”. Както вече споменах, всичко е свързано с намирането на подходящи помещения. Същевременно, с разрастването на магазинната мрежа, логистиката става все по-необходима. Вече работим по организирането на централен склад, базиран в голям логистичен център в София, който ще зарежда магазините ни и ще улесни доставчиците ни.


Прави впечатление, че не залагате на скъпото оборудване и луксозна визия при обзавеждане на магазините си.

Съзнателно избягваме луксозната визия, тъй като искаме хората да мислят за нас като за склад. Залагаме на отстъпките и промоциите, имаме и клубни карти за лоялни клиенти, които при достигане на определен оборот получават допълнителни отстъпки. Така се достигат складови цени, цени на едро. От нас пазаруват както крайни клиенти, така и търговци, ресторантьори. Бихме искали, колкото е възможно повече да доближим виното до хората, да възпитаме култура на потребление като в други страни, да убедим потребителите, че виното не е напитка, която се консумира само на Нова година или на Коледа. Затова искаме нашите магазини да бъдат достъпни и да накарат хората да влязат вътре, а принос за това има визията им.

Във всеки наш нов магазин винаги първо влиза дизайнер и на база на нашите нужди, превръща помещението в CASAVINO. Дървените мебели са правени по поръчка, както и фасадите ни. Използваме и метални стелажи, като целта е, те да намират все по-широко приложение, предвид желанието ни да създаваме усещане за склад, а не за луксозен магазин.

Металните стелажи позволяват и по-прецизно регулиране на междурафтовото пространство, а и на тях се събират повече бутилки – ние сме склад все пак, нямаме отделни помещения зад търговската площ за тази цел. Неслучайно в магазините си не слагаме окачени тавани и дори сваляме монтираните такива. Окачените тавани не отговарят на концепцията ни за високи помещения с много въздух. Оставяме ги на бетон, запечатан само с хигиенен филтър, подът е с обикновени сиви плочки, стените също са в сиво. Осветлението ни е поставено на шини, които изискват допълнителна височина не само заради конструкцията си, но и заради опасността от нагряване на бутилките.

В помещенията ние оформяме палетни зони, които, освен за промоции, използваме и като места за складиране на по-големи количества вино. Така оптимизираме пространството в магазина и даваме възможност за по-непосредствен контакт между клиентите и продуктите.

Как подбирате доставчиците на търговско оборудване, какви са критериите, на които трябва да отговарят?
Разбираме, че качеството, което изискваме, има цена и затова не извиваме до безкрайност ръцете на производителите. От доставчиците на търговско оборудване изискваме да разберат потребностите ни и да ги изпълнят качествено и в срок.

Нещо, с което се гордеем, са нашите фасади, които вече конкурентите ни копират. Много качествени и атрактивни, те бяха „изпитната работа” за дърводелската фирма, с която работим.

Имаме големи изисквания и към фирмите, изграждащи осветление. Осветлението е нещо, което е по-скъпо и по-специално при нас и на което много държим – използваме най-доброто на пазара, енергоспестяващи крушки, които не нагряват бутилките, но излъчват топла светлина, създаваща повече уют. В същото време бутилките трябва да са достатъчно добре осветени, тъй като тъмното стъкло поглъща много светлина.

Какви препоръки бихте дали на фирмите, предлагащи оборудване за магазини?

Моят съвет към фирмите, предлагащи търговско оборудване, е да поработят повече върху сроковете на доставка и комуникацията склиентите – често не могат или не искат да разберат какви са поставените им задания. Имаме случаи с некоректно взети размери и в резултат –  неправилно изпълнени мебели, разминавания в цветове и пр. Мисля, че трябва да полагат повече грижи за изграждане на добра репутация, тъй като препоръката в този бранш е особено важна.

Производителите и доставчиците на търговско оборудване не развиват продуктите и услугите си с темповете, с които търговците развиват магазините си. Имахме сериозни затруднения при търсенето на софтуер който да обслужва касите ни. Нашата концепция е при купуване на шест бутилки да получавате 10% намаление (оттук идва и името на фирмата – от една каса – 6 бутилки вино и/или спиртни напитки). Затова ни трябваше софтуер, който да брои и на шестата бутилка да отчита отстъпката. Оказа се, че у нас има само една фирма, която предлага подобен продукт.

В края на миналата година статистиката обяви наличие на ръст в продажбите на цигари и алкохол на фона на спад в потреблението на почти всичко останало. Вие отваряте нови магазини. Има ли връзка между вашата готовност за експанзия и изнесените статистически данни?
CASAVINO е „родена” в криза. Първата CASAVINO отвори официално врати на 5 декември 2008 г., т. е. цялото ни развитие до момента е само в условията на икономическа криза. Ако сравним продажбите на един магазин от декември 2009 със същия месец на 2008 г., не откриваме спад в броя продадени бутилки. Трябва, обаче, да се вземе предвид обстоятелството, че много винопроизводители намалиха чувствително цените на продуктите си и така потребителите могат да си позволят да пият същото количество и качество, както досега. Разбира се, това е добра новина. Това води след себе си спад в средната цена на бутилка, която се купува в България. Всички ние – производители и търговци – трябваше да реагираме адекватно на изострящата се криза и тази година предложихме на нашите клиенти много добри промоции и отстъпки, каквито не е имало в предишни периоди.

Използвате много съвременни маркетингови похвати. Кои от тях дават най-добри резултати?
Това, което се опитваме да направим е да бъдем различни и интересни за потребителите като им предлагаме нови безплатни услуги. Ако искате да си направите парти, например за 30 човека, купили сте си от нас напитките, но нямате чаши, то ние ще ви ги осигурим – висококачествени чаши, срещу депозит, който ви възстановяваме при връщане на чашите.

Предлагаме услугата „изпий или върни”- можете да вземете по-голямо количество напитки за някакъв повод и каквото не успеете да изконсумирате – връщате.
При определени условия, имаме безплатна доставка за София и страната.

Дегустациите, които правим за клиентите, също е ново и интересно за нашия пазар. Те представят както нас, така и нашите доставчици.
Естествено, имаме и всекидневни дегустации на вина, които са на промоция при нас или са нови в портфолиото ни.

Каква е формулата на успеха ви?
CASAVINO е рожба на дългогодишно планиране и обмисляне. Собствениците ни са разумни хора, които познават пазара и знаят колко е важно всеки да се специализира в дадена област. Притежават винарна, фирма – дистрибутор на едро и нас, CASAVINO – контакта с крайните клиенти. Винарната продава само на дистрибутора си, той само на клиенти на едро, а ние сме крайна брънка от веригата – връзката с потребителя.

Формулата на успеха за нас се крие в ясната концепция за развитие, която следваме без компромиси. Залагаме много и на коректното отношение към клиентите, стараем се да предложим най-доброто обслужване.

Article Source

rating_off-5-3rating_off-5-3rating_off-5-3rating_off-5-3rating_off-5-3 (Няма гласове)
loading-5-4 Loading …

RSS feed © 2012 Статиите.ком
Powered by WordPress · Using Article Directory plugin · Theme by Dimox