На 6 удара върху клавиатурата от това да загубиш клиентите си

Срещна ли Google своето съответствие с Bing?

Въпреки всички средства, които бяха похарчени около Bing, малко хора дават шанс на новата търсачка на Майкрософт да открадне дори и частица от доминиращия дял на Google на пазара. Това има смисъл, когато се замислите за силата на марката Google – терминът “Google” се превърна в глагол за решаване на задачи в онлайн търсенето. Марката, в момента е най-ценната в света, със стойност повече от 100 милиарда долара.

Google се наслаждава на близо 90% пазарен дял във Великобритания и 72% в САЩ. Въпреки тази доминация, може да видите защо от Майкрософт мислят, че имат шанс с Bing. Въпреки лоялността на потребителите и стойността на марката си, Google имат своята ахилесова пета, чрез която тази лоялност може да бъде подкопана и да се вземе пазарен дял. Нека обясня.

Една от най-използваните фрази в маркетинговия лексикон е “лоялността към марката”. Има много причини за повторна покупка например, но само няколко от тях са свързани с потребителските взаимоотношения с марката.

Вземете всички помпозни маркетингови специалисти от банките и телекомуникационните мрежи, които изглежда доминират в списъците с участниците на повечето маркетингови конференции. Почти всички от тях объркват клиента, който е привързан към тяхната марка чрез смислените и навременни промени в ценовата политика, с този, който е очарован и в захлас от марката и няма желание да се отдръпва от нея.

Промените в цените са болезнени и изискващи време стъпки, нужни за промени в марките, когато вие като клиент не сте доволен от услугите, които получавате. Това е като да попитате вашите родители на тяхната сребърна сватба за тайната на техният дълъг и щастлив брак и да ви бъде отговорено, че разводът би бил много голяма каша и затруднение. Това е един вид лоялност, но не най-добрата или най-здравата.

Кое ме кара отново да се връщам към Google

Причината, заради която посещаваме сайта е защото ние вярваме, че той е най-бързото и най-точно интернет търсене на планетата. Дори и да е малко възможно да бъде направена по добра напитка от тази на Coke, никой не се притеснява за това в офиса в Атланта, защото би било невъзможно този продукт да бъде повече Coca-Cola от истинската Coca-Cola. Марката има неопровержимо предимство като символ. Това не важи за Google – това е марка, изградена на базата на усещането на нейната продуктова производителност и качества. Ако Майкрософт успеят да разклатят това усещане, вие ще бъдете ли изкушен да превключите между двата сайта? Може би просто за да пробвате?

И какво ще ви спре? Google не изискват разходи по превключването. Те може и да са франчайз на стойност 100 милиарда долара, но марката е само на 6 удара върху клавиатурата от това да загуби клиентите си, ако се появи по-добра търсеща машина на хоризонта.

Затова, въпросът за 100 милиарда долара е дали Bing наистина е по-добра от Google. Добър вариант би било ако можеше да се проведе скрит тест, който да оцени търсещите машини детайл по детайл по обективен начин. Беше пуснат един доста умен сайт на blindsearch.fejus.com, който ни позволи да направим този тест. Той сравнява резултатите от търсенето на Google, Bing и Yahoo!. Хубавото е, че резултатите, които видях предположиха третата опция – Yahoo! – те дават най-добри резултати от търсенето.

Може би Bing не е отговора на въпроса. Но това започна процеса на поставянето под въпрос за сегашното превъзходство на Google. Сега ние ще се опитаме да открием, колко точно е силата на марката Google.

30 секунди за….. BlindSearch

BlindSearch беше изработен от служителя на Майкрософт Майкъл Кордаи. Той казва, че проекта е направен просто за удоволствие през свободното му време.

Според блога на Тим Андерсън ITWriting blog, резултатите от 8518 гласа за това, коя търсеща машина предлага най-добрите резултати, статистиката е следната: Google 45%; Bing 33%; Yahoo! 22%.

Създателят на BlindSearch признава, че сайта има много недостатъци на този ранен етап. Кордаи казва, че основният е липсата на локализация, затова всички търсения в момента минават през САЩ.

Материалът е преведен от Branding Strategy Insider и се публикува под редакцията на PR Kernel

HTML Version:

Text Version:

На 6 удара върху клавиатурата от това да загубиш клиентите си

Article Url: