Невероятният свят на снега и зимните спортове

Решили сте твърдо (може би за пореден път), че ще започнете да спортувате. Всичко, което остава е да решите какво точно. Може би искате нещо, което може да се практикува както на открито, така и на закрито, през всеки сезон, почти по всяко време на годината и да тренира цялото ви тяло, като в същото време е приятно и забавно?

Помислете за минута – това не описва ли няколко от различните гледни точки върху изключително разнообразния свят на зимните спортове? Картинката, която изплува в съзнанието на повечето хора, когато чуят да става въпрос за каране на ски например, е стандартното – качваш се на лифта, той те закарва на върха на планината и ти се спускаш по пистите. Оборудван си с тежка и неудобна екипировка и сякаш задължително падаш един-два пъти по пътя надолу, ските ти се оплитат и не можеш да ги контролираш, а студеният вятър брули лицето ти.

За щастие, светът на зимните спортове се разви значително през последните години и карането на ски, сноуборд, кънки на лед и т.н. станаха занимания, които може да се практикуват буквално през цялата година. Едно страхотно изживяване за хората от всички възрасти и чудесен начин за поддържане на вашето здраве и добра форма.

Карането на ски и сноуборд обикновено се свързва с места като зимните курорти, които хората посещават. За да караш ски трябва да си вземеш карта за лифта, да се качиш горе в планината, откъдето да започне спускането ти по често стръмните писти. Те са покрити с естествен или не рядко, изкуствен сняг.

Въпреки първоначалното впечатление, тези спортове не са толкова трудни, колкото изглеждат отначало. Определено няма да ви е лесно първия ден, в който започнете да се учите, но важното е веднъж да започнете, а с напредването ви все повече ще откривате насладата и свободата на това да караш ски или сноуборд.

Не се лъжете, че няма да падате много пъти. Хубаво е ако има кой да ви даде поне няколко урока. И екипировката, която ще ви трябва, ако искате да си купите собствена, също изисква средства. Добавете и парите, които трябва да плащате за ски карта всеки път, когато искате да карате. Но резултатът от всичко това ще е вълнение и наслада, които не може да изпитате по друг начин. Не вярвате? Обърнете внимание на някой познат, който е запален по тези спортове. Дали жали средства за тях? Повярвайте, веднъж започнете ли да се учите, ще откриете един съвсем нов свят изпълнен с приключения и страхотни преживявания, който до преди това не сте и предполагали, че съществува. И то толкова близо до вас!

Карането на ски не се изчерпва с традиционното спускане. Например може да правите ски преходи или т. нар. “крос-кънтри” ски. В този случай се изминават определени маршрути в планината като се пързаляте със ските както при карането на кънки. Има разлика в ските, автоматите и обувките, които са малко по-различни, за да се улесни карането.

За зимни разходки и преходи в планината може да използвате и снегоходки. Те са удобни за преминаване през необработени терени. Трябва да сте внимателни обаче как избирате маршрута си, защото в планината има доста условия, с които трябва да се съобразявате, за да не се стига до инциденти. За целта е препоръчително да наемете опитен водач, който е запознат с терена и знае как да се оправя в такива ситуации.

Карането на кънки обикновено е свързвано с децата, които се гонят по ледената пързалка. Както и при другите зимни спортове, и при него няма ограничения във възрастта и той е любим на хора от всички възрастови и социални групи. Хубавото при него е, че напоследък бяха направени много ледени пързалки на закрито и това позволява на любителите на кънките да се забавляват буквално през цялата година. Какво по-хубаво от това да избягаш от летните жеги и да се потопиш в една зимна приказка за няколко часа?!

Надяваме се, че сме успели да събудим интереса ви към зимните спортове и много скоро ще откриете нови и различни забавления. Това е начин да се разтоварите от стреса на ежедневието, да се насладите на природата, както и да накарате вашите деца да я обикнат. Излезте навън, порадвайте се на снега и се забавлявайте.