Общуването като маркетинг стратегия

Нетът става все по-интерактивно място, където хората търсят, споделят информация и комуникират помежду си. Според мен ако човекът, който се занимава с маркетинг осъзнае това твърдение ще открие много възможности как да маркетира своята фирма, продукт, услуга или идея.

Специалистите отдавна говорят за пренасищане съзнанието на хората от реклами по телевизия, радио, вестници и списания, и че този вид реклама е все по-неефективен. Известния Сет Годин дори е формулирал това поведение като „Маркетинг на прекъсването”. Това понятие означава, че целта на маркетолозите е да създадат интересна и грабваща вниманието на хората реклама, която да прекъсне това, което те правят в момента и да обърнат внимание на фирмените послания. Пример: гледате филм и той се прекъсва за реклами, при което вие сменяте канала или отивате до хладилника за бира . Хората вече не желаят да ги прекъсват когато правят нещо, което харесват и игнорират рекламните прекъсвания.

Какво е решението……. Интернет.

Интернет създаде много ефективен начин за маркетинг. В известната книга “Новите правила в маркетинга и в ПР” от Дейвид Миърман Скот, той казва, че интернет се отнася не толкова до технологиите колкото до хората и възможността, която той им предостави да общуват по между си. Глобалната мрежа се превърна в изключителен феномен и все повече хора използват нета да търсят информация и да я споделят с хора с подобни интереси.

Двете най-важни предимства на интернет са, че човек търси нещо когато е мотивиран и има желание да получи повече информация и второто е, че „паметта на мрежата” е по-дълга от тази на слона, т.е. това, което се публикува в нета остава там завинаги.

Общуването като маркетинг стратегия се основава именно на тези две предимства на Интернет. Идеята е, че когато хората имат нужда от нещо те търсят колкото се може повече информация за това, което ги интересува. Целта на общуването като маркетинг стратегия е да сме лесно откриваеми и да сме на „един клик” разстояние до нашите клиенти. А къде могат да открият клиентите тази информация и къде ние можем да я публикуваме:

Социалните мрежи

Все по-популярни в България са: facebook.com, twitter.com, contacto.bg, favit.com, fanopic.com, svejo.net, dao.bg, pipе.bg, ping.bg и други. Основното предимство на социалните мрежи е, че те дават възможност за двустранно общуване, защото в тяхната основа е споделянето с приятели и хора с близки интереси. В тях има възможност да се направи фирмен профил с информация за това, което предлага фирмата и линк към нейния сайт. В тези мрежи хората се обединяват според своите интереси и това, което ги интересува, т.е. те са отворени и търсят определена информация, която вие може да им дадете. Идеята е да им предоставим тази информация и тя да е полезна за тях, те да имат възможност да научат повече за нас, да ни опознаят и да задават въпроси, на които да им отговорим. Не трябва да прекаляваме с инфо за промоции, отстъпки и др, нека хората получат нужната информация, сами да вземат решение за покупка и ние да сме до тях.

Форуми

Вече почти няма бранш без форум за него. Някои форуми са доста „силни” и влияят върху мнението на клиентите. Целта е да присъстваме във форумите, като предлагаме полезна информация за това, което правим и затова как може да сме полезни. Тук трябва да сме много внимателни с това, което публикуваме, защото може да се предизвика обратен ефект. Смисъла е да общуваме и да сме полезни, но да не натрапваме фирмата и рекламата за нея.

On-line медии

Основната цел на медиите е да предлагат интересна, актуална и полезна информация за своите читатели иначе те няма да ги четат. Ние също имаме за цел да предложим интересна, актуална и полезна информация за своите клиенти, следователно имаме общи цели. Писането на статии за On-line медии е ефективен начин да разберат за нас много хора, които се интересуват от нашите продукти, услуги или фирма. Важен е подхода и как ще се предложи самата статия. Трябва да се стремим да има линк към сайта ни. Тънкия момент е пак общуването и двете страни трябва да са доволни, за да се получи полезна информация за клиента/читател.

Фирменият сайт и корпоративният блог

Оставих ги последни защото смятам, че те са най-важни. Целта на горните източници (социални мрежи, форуми, On-line медии и др.) е да доведем хората до нашия сайт или блог и това да зъвърши с поръчка. Това са двата източника на информация в Интернет, които изцяло контролираме ние и само ние. Още веднъж ще спомена книгата “Новите правила в маркетинга и в ПР” от Дейвид Миърман Скот (невероятна книга!), той казва, че сайтът трябва да е богат на съдържание, но то трябва да е полезно за нашите клиенти. Сайта трябва да се обновява често, по-често, непрекъснато и колкото се може по-често. Обикновено в официалните сайтове има информация за това, което правим (какъв продукт или услуга предлагаме), условията при които го правим (цени), крайния резултат от нашата работа (това са изпълнени проекти, известни клиенти, препоръки), обещанията, които даваме на клиентите си и информация за контакт.

За мен блогът е истинската възможност за пробив в традиционния маркетинг и страхотна възможност да се изкачим на върха, да поведем колоната, да станем лидери в бранша и клиентите да ни последват. Блогът ни дава възможност да създадем наша собствена медия, чрез която да информираме нашите клиенти за всичко, което е важно за тях, за нас и за бранша, в който работим. Може да използваме, текст, снимки, видео, аудио, презентации, да разказваме интересни истории за нас, да информираме за новостите в областта и т.н.

Как може да стане това? Блогът е естествено продължение на желанието и целта да засилим присъствието си в интернет и чрез публикуване на неформална информация да изградим лични отношения с клиентите си. В него трябва да публикуваме полезни съвети за бранша, но и информация от „кухнята”, какво ни харесва, от какво се интересуваме, какви каузи поддържаме, за какво ни пука, какво искаме да променим, как работим ние, как се случва целия процес и т.н. Целта е да се стремим да създадем приятно преживяване с нас, нашата фирма и марка, и да бъдем полезни с нашите познания на клиентите си. Блога дава бърза обратна връзка и разкрива човешкото лице на фирмата, клиентите разбират кои хора стоят зад тази фирма и с какво те са по-различни от останалите. Бързо може да коригираме грешките си, защото най-верните ни клиенти веднага ще ти информират, те могат и да ни дадът страхотни предложения и идеи, за които дори не сме подозирали.

Най-хубавото е, че тук няма правила, сега се пишат и имаме възможност да напишем и открием нашите правила и да оставим конкурентите далеч зад нас зад завоя. Основното е да експериментираме, за да създадем свой уникален фирмен блог и да отличим нашата марка от останалите.

Ако следваме описаната идея за общуването като маркетинг стратегия и публикуваме полезна информация за нашите клиенти в социалните мрежи, форумите, on-line мидиите, фирмения сайт и фирмения блог, тогава хората ще ни откриват бързо и лесно и ще разберат кое е различното при нас и защо да ни се доверят, ще имат на разположение цялата им нужна информация за вземане на решение за поръчка. За всеки, който е мотивиран и търси информация за продукта/услугата, които предлагаме ще бъдем на един клик” разстояние до него.

В заключение е важно да се отбележи, че когато пишем трябва да се водим от интересите и желанията на хората и да им доставяме полезна и интересна информация и тя трябва да съдържа думите, които те използват при търсене в интернет. Идеята е да общуваме с клиентите си и да им осигурим информацията, която те търсят и искат, а не да събираме данни за контак и след това да ги затрупваме с търговски съобщения.

Блога за маркетинг на Стефан Русев