Пет причини да карате ски

Ако до сега не сте знаели, сега вече ще се убедите, че карането на ски и сноуборд е хубаво и полезно за вас. И то не само защото са забавни и те карат да се усмихваш, а защото наред с това подобряват здравето, правят те по-щастлив, увеличават броя на червените кръвни телца и удължават живота ни. Доказателството за това винаги е било там – седемдесетгодишният брадат скиор, който минава за петнадесети път покрай теб, докато ти се мъчиш още с първото си спускане за деня.

А ето каква е неговата тайна:

Слънце

Тъжен ли си? Един на всеки 50 човека в Обединеното Кралство страдат от сезонно психическо разтройство, което си е вид депресия, която често се проявява през зимните месеци, когато дните са по-къси. Обикновено хората пътуват на и от работа по тъмно, цял ден са приковани в офиса и нивото на серотонин – хормонът, който повишава настроението и ни прави щастливи, пада. Депресията може да варира от това просто да нямаш настроение, до по-тежки случаи, когато може да се намеси и специалист. Вместо да ходиш при специалист обаче, ние ти препоръчваме да отидеш в планината. Разбира се и там може да се депресираш малко от цените на яденето и пиенето, които се предлагат по пистите, но това не е същото.

Адреналин

Всички ние сме просто животни! Е, някои може да не са съгласни с това твърдение, но всички имаме нужда да упражняваме своите инстинкти. Какъв по-добър начин за това от търсенето на най-стръмната писта, по която може да се спуснеш или нещо друго, което да те изкара от зоната ти на комфорт. Търсенето на адреналин ще активира рецепторите на нервната ти система, ще накара пулсът ти да се ускори и ще увеличи обема въздух, който дробовете ти изпомпват. Това стимулира мозъка и приливът на ендорфин, когато това премине и ще те кара да се чувстваш като супер-човек след всяко спускане.

Височина

Може ли да бъде и още по-добре? Прекарването на известно време на голяма надморска височина може да те накара да отслабнеш, да влезеш във форма и да станеш по-желан от противоположния пол. Е, поне първите две са вярни. Според едно изследване проведено преди няколко години, на мъже, страдащи от наднормено тегло, високо кръвно налягане и висок холестерол им е било предписано да се разхождат сред природата на надморска височина между 1400 и 2000 м. Ресултатът бил, че се подобрили функционирането на сърцето, кръвното налягане и изгарянето на калории. Бил увеличен и броят на червените кръвни телца. Така че изводът е, че карането на ски е полезно за здравето и едно спускане по пистата може да добави години към живота ти.

Свеж въздух

Прекарването на известно време навън сред природата спомага за предотвратяване на заболяванията и ускорява възстановяването. Освен това избягвате от всичката мръсотия, която се носи във въздуха в града. Според друго проучване, този път на някакви гении от Харвард, хората живеещи в най-замърсените градове имат 26% по-голям риск да умрат млади, отколкото тези, живеещи в по-чистите. За това дайте си почивка от натоварения трафик, стреса и замърсения въздух и подишайте от свежия, чист и подмладяващ планински въздух.

Учене

Ученето е добро за нас. Така са ни казвали родителите и са били прави. Но както те, така и ти, трябва да обърнете по-голямо внимание на това. Ученето на нови умения се забавя с напредването на възрастта. Поставянето на предизвикателства, като учене на нов език, който ще ти помогне в разговорите с непознати в баровете, или усвояването на умения като карането на ски, ще намали риска от заболявания свързани с възрастта, като Алцхаймер например.

И така, какво още чакаш? Карането на ски и сноуборд не е просто забавление, но също така е научно доказано, че е полезно за здравето!