Политиката на блоговете в IBM увеличава ангажираността

Компютърната компания използва вътрешен сайт и ентусиазма на служителите си, за да очертае правилата си за блогиране

За много компании идеята за социалните медии е плашеща; мисълта да позволят на служителите си да блогират открито за компанията – вътрешно и външно – пък е в състояние да накара повечето фирми да си подберат полите и да побягнат презглава.
IBM обаче не е една от тези компании. Компютърният гигант не само поощрява служителите си да блогират, но и се обърна към тях за помощ при създаването на правилника за блоговете на компанията.

Откъде започнаха?

Първата стъпка било създаването на вътрешен сайт, списван от служителите. През 2005 г. главният редактор на интранета на компанията Итън Макарти и екипът му създали вътрешен сайт и помолили над 200 служители, които вече използвали блогове и обсъждали IBM във форумите, да споделят идеите си за правилник на блоговете. След това екипът използвал идеите и очертал ръководството за блоговете, сайтовете, подкастовете и другите социални медии. Реакцията на служителите била невероятна, сподели Макарти. „В крайна сметка създадохме много елегантен текст, който не само покрива интересите на компанията, но и дава известна защита, като обяснява рисковете и отговорностите на служителите”, заяви той. „Освен това ръководството дава на служителите добро покритие. Всъщност IBM иска те да се включат в този диалог – това е чудесен начин да демонстрираме експертизата си.” Според Макарти включването на служителите в процеса ги ангажира и повишава стойността на компанията. „Това се оказа чудесен начин да се включим в общността и да открием нови възможности, както и, честно казано, да надушим опасностите”, заяви той. „Колкото повече хора успеем да привлечем към разговора, толкова повече полза ще имат самите те от това.”

Това обаче не означава, че Макарти и екипът му не са се сблъскали с достатъчно скептици – както във фирмата, така и извън нея.

Разговор със служителите във Facebook

В края на 2007 г. един колега на Макарти му предава линк към група във Facebook, посветена на лабораториите Austin на IBM и го притиснал да закрие сайта. Макарти отказал. „Разгледах го и си помислих: „Та това е гениално!””, спомня си той. „Корпоративният комуникатор трябва да бъде на местата, където стават разговорите. А разговорът за Austin се води във Facebook.” Макарти и екипът му се възползваха от естествения растеж в офиса на Austin, за да разговарят със служителите във Facebook. В крайна сметка, смята той, можете да изберете дали да си прекарате времето като защитавате медиата, която използвате, пред шефовете си или като общувате със служителите през медиата, която ги кара да се чувстват най-комфортно. В момента само на IBM.com има над 120 блога, създадени от служителите. „Когато някой ми каже, че социалните медии са загуба на времето на кадрите, аз му отговарям, че наистина трябва да се замисли какво означава това”, разказва Макарти. „Когато погледна разговорите, които се водят на блоговите платформи на IBM, виждам, че в тях обикновено става дума за работа. Когато някой се отклони от това, общността веднага го коригира.” Според Макарти ако разговорът понякога се завърти около политиката, религията или спорта, блогърите от IBM като цяло реагират много негативно и връщат темата обратно на бизнеса. Всичко това е в резултат от доверието, което фирмата оказва на служителите си.

„Има много различни модели на човешката дейност”, смята Макарти. „Един от тях е работата, друг – общуването. В днешно време тези два „режима” стават все по-неразличими един от друг. Комуникациите са самата работа.”

Служителите на IBM се подчиняват на 10 правила при участието си в социалните медии:

Блоговете, енциклопедиите и другите форми на онлайн общуването са лични форми на взаимодействие, а не корпоративни комуникации. Помнете, че това, което пишете, ще остане обществено достояние много дълго време. Идентифицирайте се, когато блогирате за IBM или въпроси, свързани с компанията – с името и, когато стане нужда, с позицията си в IBM. Трябва да изясните, че говорите от свое име, а не от името на организацията. Ако издавате собствен блог или пишете в блогове извън IBM и темите имат нещо общо с работата ви или теми, свързани с IBM, използвайте опровержение като това: „Постингите в този сайт са лично мои и не изразяват непременно позицията, стратегиите и мненията на IBM.” Уважавайте авторските права, етичната употреба и законите за финансова тайна. Не разкривайте никаква поверителна или лична информация за IBM или някой друг. Искайте позволение за публикуването или позоваването на разговори, които са били предназначени за ушите на служители на IBM. Не цитирайте и не се позовавайте на клиенти, партньори или доставчици без позволението им. Уважавайте публиката си. Не използвайте лични обиди и ругателства на расова основа, мръсни думи и т. н. Показвайте нужното уважение към личното пространство на другите, както и към темите, които могат да се възприемат като проблематични или неприемливи – например политиката и религията. Открийте кой още блогира по темата и го цитирайте. Не започвайте скандали, бъдете първите, които ще поправят собствените си грешки и не променяйте предишни постинги, без да сте отбелязали, че сте го направили.

Опитайте се да дадете нещо на другите. Предлагайте достоверна информация и гледна точка.

Материалът е преведен от Lawrence Ragan Communications и се публикува под редакцията на PR Kernel

Автор на материала е Джъстин Алън

HTML Version:

Text Version:

Политиката на блоговете в IBM увеличава ангажираността

Article Url: