Президентът, масажистката и нейният блог

09 Април 2009 | 13:59 | PR Kernel

Преди да започнем, нека изясним едно нещо: понякога масажът, дори когато масажистката използва зъбите си, си е само масаж.

Както писа днес Клифърд Леви в The Times, опозицията в Грузия се надява да използва подигравките като част от арсенала, с който иска да принуди президента на републиката Михаил Саакашвили да подаде оставка.

За нещастие на г-н Саакашвили, наскоро противниците му се натъкнаха на една истинска виртуална златна мина от материали за кампанията им. Става въпрос за пикантния личен блог на една американска масажистка, която през февруари отлетяла за Грузия, за да се погрижи за държавния глава.

Името на специалистката е Дороти Стайн, но всички я знаят с прякора, който преди години й даде един от многото й известни клиенти Франк Запа – Д-р Дот. Както обясни самата тя по VH1 преди няколко години, кариерата й на масажистка започнала, когато тя била на 14 години и предложила на членовете на рок бандата Def Leppard да масажира гърбовете им, за да получи шанс да поседи с идолите си зад сцената на концерта им. След това ранно начало, тя започва да набира впечатляващ списък от „доволни клиенти”, който публикува на професионалния си уебсайт. Днес списъкът включва стотици прочути рок звезди и други известни личности като Rolling Stones, Стинг, Марая Кери, Ръсел Кроу, Джей Зи, Джулиет Люис (с която си приличат толкова, че би могла да я изиграе в биографичен филм), Лорин Хил, Айс Ти, Ерос Рамацоти и Брус Уилис, освен другите.

Не е съвсем ясно кога Д-р Дот е прибавила крайно необичайната си техника за масаж – да хапе гърбовете на клиентите си – към своя арсенал, но този факт грабна вниманието на държавния сателитен канал „Русия днес”, който се отнася към г-н Саакашвили горе-долу както в края на 90-те Fox се отнасяше към президента Бил Клинтън. В един от скорошните си репортажи каналът се опита да представи посещението на Д-р Дот в Грузия като знак, че Саакашвили използва поста си, за да се наслаждава на живот, пълен с пикантерии и лукс, достойни за рок звезда.

Д-р Дот се оплака в блога си, че материалите в този репортаж, показващи как тя работи, са взети от канала й в YouTube. Най-важният образ обаче, който послужи за целите на част от грузинската опозиция, бе снимката на Саакашвили, който е прегърнал Д-р Дот, която можете да видите и тук.

Тази снимка е взета от първият постинг в блога на масажистката, където тя описа как е работила с г-н Саакашвили. Тя прилича на всички останали фотографии – а те са десетки – които Дот си е правила в компанията на известни рок звезди и които са качени на страницата й в MySpace, която определено заслужава рейтинг R за леко пиперливото си съдържание. Опонентите на Саакашвили обаче я използваха, за да направят вирусна кампания с плакати срещу него. Постерите със снимката и думата „Защо?” на грузински започнаха да се появяват по стените на столицата Тбилиси през последните няколко дни.

Не е нужно да знаете грузински, за да разберете, че групата, която е автор на кампанията, се опитва да намекне, че явно легитимната, макар и необичайна терапия на Д-р Дот е нещо, от което президентът Саакашвили трябва да се срамува.

В телефонно интервю от сряда Д-р Дот заяви пред The New York Times, че грузинските медии и опозиция изкривяват материалите от блога й, защото ги използват извън контекста им. Например снимките й по секси облекло, използвани в репортаж на телевизия „Кавказия”, са направени за колонката й в сп. Penthouse и по нищо не приличат на дрехите, които носи по време на работа. „99% от времето нося тъпа тениска и кецове”, заяви тя и добави, че в масажите, които е правила на Саакашвили, няма нищо нередно: „Не спя с клиентите си – дори не съм го хапала.”

Освен това д-р Дот заяви, че ако е мислила, че във връзката й с г-н Саакашвили е имало нещо, което трябва да се скрие, не би писала толкова много в блога си за пътуването до Грузия. Тя добави, че не е махнала постингите си, снимките и клиповете от пътешествието след съобщенията в медиите, защото е решила, че това ще даде нови оръжия на хората, които се опитват да навредят на Саакашвили.

Колегата ми Леви е в Тбилиси и във вторник запита един от старшите съветници на президента, Гига Бокериа, за коментарите му около случката. Г-н Бокериа неколкократно подчерта, че правителството не е дало никакви пари на Д-р Дот и заяви, че опонентите на президента се опитват да разрушат репутацията му.

„Разказваха, че президентът е изпратил самолета си – някои казаха в САЩ, други в Германия – за да я доведе в Грузия. Това, разбира се, е нещо сериозно, искам да кажа, поведение на диктатор от бананова република”, заяви г-н Бокериа. „Това обаче е чиста лъжа. Тя дойде в Грузия, премина през проверка и масажира президента. Вероятно е останала и няколко часа или един ден в резиденцията му.”

„Ако в медиите излезе информация, че за това частно начинание са похарчени правителствени пари, тя ще навреди на президента”, добави той. „Но това просто не е вярно. И никой не мисли, че е вярно. Освен хората, които остро критикуват правителството – това трябва да се отбележи. Но, разбира се, всички знаят, че не това е начинът, по който президентът Саакашвили или някой друг ръководи страната.”

Г-н Бокериа вероятно не е отделил време да прочете разказа за пътуването на Д-р Дот до Грузия в блога й, но твърденията му за продължителността на престоя й не съответстват на първите думи, които тя е написала там: „Дойдох тук за една седмица на масажи за най-любимия ми клиент на този свят (прости ми, Саймън Кауъл, но те свалиха от първото място – засега) – грузинският президент Михаил Саакашвили, който ме покани в интересната си страна.”

Що се отнася до твърдението на Бокериа, че президентът не е изпращал самолета си, за да доведе Д-р Дот в Грузия, трябва да отбележим, че на първия кадър от видео-дневника на пътуването, който тя пусна в YouTube, се вижда самолетът на летището в Батуми, Грузия, а гласът й разказва: „Виждате ли този самолет? Летях от Берлин, Германия, до Батуми с президента на Грузия.” Така че според Д-р Дот, самолетът не е бил изпратен да я вземе, а с него е дошъл и самият президент.

Въпреки че пространните разкази на масажистката за седмицата, през която е масажирала г-н Саакашвили през февруари, са изпъстрени с цветисти изрази, всички, които са над 18 години, могат да ги прочетат сами в блога й.

Материалът е преведен от The New York Times и се публикува под редакцията на PR Kernel.

Автор на статията е Робърт Макий.