Работа, работа, работа…

Жестоката истина- колкото и да ни се иска, повечето от нас няма да минат без Нейно Величество- Работата. Основен източник на доходи за средната класа, тя е необходимото зло за човечеството. Всъщност, това е въпрос на гледна точка. Работата може да се разглежда и като възможност за социални контакти. Като шанс за себеизява, за доказване на личните качества. Дори като източник на удоволствие. Да! Възможно е! Ако успееш да превърнеш хобито си в професия, какво по- добро от това? За да го постигнем обаче, е необходимо да минем през няколко етапа: – Самоанализ Преценете коя е професията, която би ви носила удовлетворение? Какво би ви дало възможност да изявите себе си пълноценно? Сравнете вашите знания и умения, с тези необходими за желаната от вас работа. Обективността тук би била само във ваш плюс. Тя ще покаже слабите ви места и ще ви насочи в каква посока трябва да работите.

За целта можете да съставите списък. Разгледайте обявите за желаната от вас работа. Извадете на един лист всички изисквания. Отбележете тези, които вече имате. Всичко останало е, това върху което, трябва да работите.

– Квалификация Това е момента, в който трябва да запълните пропуските. Запишете се на курс. Закупете необходимата литература. Вземете я на заем от познати, или я потърсете в библиотеките. В интернет има стотици безплатни уроци по езици, компютърни умения и тн. В момента се предлагат и ваучъри за обучение по програмата „Аз мога”. Дори сайтовете за колективно пазаруване, вече предлагат уроци със страхотни намаления Това е момента, без който няма да се мине.

Преди да предявите претенциите си към дадено работно място, трябва да се запитате „Какво мога да дам на тази фирма, защо да ме наемат?”.

– Търсене Може би най- досадната част от целия процес. Независимо дали те безработен или работещ, който е решил да смени фирмата, сферата на дейност или заплащането, се подгответе за стабилно чакане. При такова положение, е добре да не напускате настоящата си работа, да се заредите с волско търпение и магарешки инат. Търсете обяви, изпратете автобиография (задължително придружена с мотивационно писмо), до фирмите в които желаете да работите. Не е нужно да има отворена позиция. Доброто мотивационно писмо, веднага ще ви сложи в редиците, на „вариант при нужда”.

Указания за писането на добра автобиография и мотивационно писмо, се намират навсякъде из интернет. Само една важна забележка- никога, ама никога не разпращайте едно и също мотивационно писмо до няколко фирми. Всяко писмо трябва да е специфично и да издава вашето лично отношение към фирмата.

– Мотивация Да кажем, че желаната работа вече е факт, време е да отворим шампанското. Стоп! Шоуто тепърва започва. Вътрешната мотивация, насочена към постигането на добри резултати, е единственото, което ще ви издигне в работата. Ако работите колкото да не е без хич, просто ще ви плащат колкото да не е без хич. Мотивация, познаване и възприемане целите и политиката на фирмата, мотивация, работа, непрекъснати усилия за самоусъвършенстване и…мотивация Това са условията необходими ви, за да се почувствате наистина удовлетворени от работата си. Два допълнителни съвета от мен: – В момента, в който решите, какво искате да работите, започнете упорито и целенасочено да търсите познати в дадената сфера. Съжалявам, но живеем в България. Тук все още успяват връзкарите – По възможност се ориентирайте към чуждестранна фирма. Българският работодател, в голямата си част, все още не знае що е то етика и коректност. Искрено се извинявам на изключенията. За щастие има такива, жалко само, че са твърде малко.

Пожелавам ви успех. Нека за вас наистина трудът да е песен!

Article Source

rating_off-7rating_off-7rating_off-7rating_off-7rating_off-7 (Няма гласове)
loading-11 Loading …

RSS feed © 2013 Статиите.ком
Powered by WordPress · Using Article Directory plugin · Theme by Dimox