Различните видове пиано

Много собственици на пиана и ентусиасти се чудят, когато тяхната пиано е кандидат за възстановяване и реставрация. Имат въпроси за вида на пиано, което те притежават и дали то е подходящо за реставрация. Познаването на основните три най-често срещани модели на антични пиана може да ви помогне да разработите план за да продължите с възстановяването на вашето пиано.

Трите вида пиана, най-често продавани в пиковите дни на американското пиано производство са били квадратно пиано, пиано и роял. Докато производството на квадратното пиано и рояла завършило с развитието на пианото в края на 19 век, пиковият период за производство на пиана бил от 1920 г. до 1930 г. по време на който десетки хиляди са били произведени. Поради размера на производството през тази ера, днес все още има много пиана, които са в отчаяно състояние и се нуждаят от грижи и възстановяване.

Ранния тип пиано, основно произвеждан в САЩ е на квадратното пиано. Със своята правоъгълна форма в случая те са разработени за домове и салони, като заместител на по-големите рояли. По това време пианата са се правили от Steinway и Чикъринг в североизточната част, както и от Knabe и Steiff в южната, преди войната между щатите, което ги прави траен довоенен музикален инструмент. Много от тях са собственост на видни държавници и лидери по време на това бурно време. Те се считат за важен исторически музикален инструмент, което ги прави интересно предизвикателство за най-добрите пиано реставратори.

От гледна точка на популярност и производство, е имало най-много изправена пиана, от всички други познати ни модели. Понякога наричани „изправени рояли“ тези ранни изправени модели са известни с най-доброто качество на тона, като същевременно са достатъчно компактни, за да не заемат толкова голямо пространство на пода като своя предшественик, квадратния роял. Имайки малка дължина, моделите конзолно пиано и спинет, са чудесни образци за възстановителна работа.

Роялите са най-стария тип пиано, модерният роял е бил направен от Пианофорте. Първите модели с железни плочи, са разработени от американския майстор на пиана Джонас Чикъринг. Докато производството нараснало в края на 19 век, най-големият период на производство, дошъл в края на 1920-та година, когато по-малките модели рояли (baby grand pianos), които са по-достъпни набрали голяма популярност сред средната класа в крайградските райони. Били създадени няколко вида дизайн, включително френски провинциален и италиански флорентински, както и традиционния стил на малкия роял , най-често били правени с цвят на орех или махагон.