Разрешим проблем за Mercedes

Практически опит от автосервиза

Universal-Spray Inforce премахва ръжда и разтваря нагар на въглеродна база. Може да се използва също за почистване на ЕГР-клапи и дроселови клапи.

Разтворител/почистващо средство

Понякога комен рейл инжектори са сякаш „здраво бетонирани”  в цилиндровата глава. От Бовал Мото Продуктс гарантират, че в такива случаи на помощ идват химически разтворители.

Комън рейл дизелите са предпочитани от клиентите и все по-често се появяват за различни ремонти в автосервизите. Практиката от изминалите години доказа, че за голяма част от автомобилите демонтажът на инжекционната система  се оказва костелив орех за сервизния техник. Причина за това е фактът, че в зависимост от модела на автомобила и типа на двигателя инжекторите или ръждясват в цилиндровата глава или се спичат от маслото и се образува въглероден нагар.

Препоръчаните от производителите специални  инструменти за демонтаж не могат да помогнат много. Досетливи производители на инструменти предлагат вече доста разновидности специални механични и дори хидравлични  инструменти за демонтаж на комън рейл инжектори. За целта обаче се прилага по-скоро физическа сила. Повредени инжектори, клапи и дори глави на цилиндъра не са никаква рядка картинка. Резултатът е губене на време и високи разходи за резервни части, което предвид на остатъчната стойност на автомобила, може да се окаже, че финансово изобщо  не си заслужава.

ХИМИЯТА ЩЕ НАДХИТРИ ЛИ МЕХАНИКАТА?

Ефективно решение на проблема обещават от Бовал Мото Продуктс, гр. София (www.bovalmoto.com). Химическата формула е патентована в САЩ. Тя  втечнява въглерода, обяснява управителят на Бовал Мото. „Разбира се, течността не помага във всички случаи, но в  95 % от тях, нашата формула действа с пълен успех.”, обещава оптимистично търговецът.

Такива изказвания обикновено будят в първия момент скептични съмнения; дори и у нас, дългогодишните редактори в тази специална област. Ние, от бранша, сме сме били свидетели на вече твърде много съмнителни „хапчета за всякакви болести”, които  завладяваха с обещания,  но бързо след това напускаха безславно този пазар.  Затова и станахме толкова мнителени към всичко ново. Но все пак сме любопитни да разберем, какво се крие зад този нов продукт. Защото, ако той успява да разхлаби комън рейл инжектори, това би било многообещаващо и революционно решение за всички автосервизи. Това би спестило много неприятности на автомонтьорите, а това пък би довело до съществено по-ниска цена на ремонта, съобразена и с остатъчната стойност на автомобила.

ПРОДУКТИ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА РЪЖДА

За да тестваме продуктите на фирма BG USA, установихме първо контакт с автосервиза за двигатели Motoren Wild в гр. Унтерплайхфелд. Целта ни беше да извършим тестовете директно върху автомобили на клиенти и на място в реалните условия на един сервиз.

Първият автомобил беше Рено Лагуна с  2,2 литров DCL двигател. В този случай, поради необходимост от ремонт, се налагаше да бъде демонтиран двигателя. Съвсем очевидно бе, че двигателят беше напълно ръждясал.  Опитът, да се демонтират инжекторите със специализиран инструмент, беше пълен провал. „Усещах, сякаш инжекторите бяха  бетонирани.” , обясни Буркхард Вилд. Веднага след това се впръска InFors, универсален спрей на  BG USA, който може да се използва за разтваряне на ръжда и почистване. Оставихме средството да действа през нощта.

На другата сутрин г-н Вилд предприема следващ опит  за демонтаж на инжекторите с специализираният инструмент. Само с няколко удара същите се разхлабиха и бяха извадени абсолютно невредими от цилиндроваата глава.

КУПИЩА ОТ НАГАР

При вторият случай (автомобил А-класа 170 CDI), който трябваше да бъде решен с продуктите на BG USA, ставаше въпрос голямо количество нагар около инжекторите. И тук поради необходимост от ремонт, се налагаше демонтаж на инжекторите. След демонтажа на смукателният колектор механиците от сервиза се натъкнаха на „цяла мина от каменни въглища”. Инжекторите на първия и втория цилиндър едва се виждаха. Те бяха напълно покрити от  вкаменен въглероден нагар. Това обаче се оказа не било никак рядка гледка. Механиците от сервиза поне не бяха изненадани от вида им. До сега в такива случаи са работили с „чук и длето”, за да успеят с много мъка да поразхлабят  инжекторите.

И за тези случаи от Хайнцер препоръчват универсалният спрей InForce. След като бе оставен да подейства за кратко, нагарът около инжекторите се отделяше малко по малко, но с доста по-малко усилия. След отстраняване на нагара се пристъпи към демонтаж на инжекторите. Другите на третия и четвъртия цилиндър бяха разхлабени с специализираният инструмент. Инжекторите на първия и втория цилиндър обаче бяха като бетонирани.

При такъв проблем от Хайнцер препоръчват химическия разтворител с интензивно действие ISC. За целта механикът повдига леко предницата на А-класата с помощта на крик, за да изравни нивото на позиционираните  наклонено в цилиндровата глава инжектори.  После със спринцовка, напълнена с ISC се напоява добре мястото около инжекторите. След около 20 минути сътрудник на сервиза отново прави опит със специализираният инструмент да извади инжекторите. След 2-3 удара инжекторите се разхлабват и могат да се извадят от цилиндровата глава. Мръсни са, но все пак без никакви щети по тях.

За инжекторите, чиито връх е „запекал” в горивната камера, от Хайнцер  препоръчват на съответната цилиндърна глава през отвора на свещите да се вкара от разтворителя ISC.

ОПИТЪТ ВМЕСТО ТЕОРИЯТА

Е, значи обещанията на BG USA относно качествата на продукта не са „празни приказки”.  В това се убедихме сами.  Химичният разтворител на въглеродния нагар на BG USA действа ефективно в практиката. Така, че ние препоръчваме: Всеки автосервиз трябва да използва при „здраво бетонирани” комън рейл инжектори първо химическият разтворител. Той е евтин и в крайна сметка нищо не губите. Ако все пак не успеете с химията, силовият начин си остава като последна възможност за механично,  хидравлично изваждане или рязане.