Свредлата и тяхното приложение

Перфораторът, бормашината, както и винтоверта спадат към тази част от леката механизация, която е нужна както на професионалистите, така и на всеки у дома. Повечето хора или по-точно в почти във всеки дом има перфоратор или бормашина. Това са едни инструменти нужни на всяко домакинство.

За тяхната употреба ние се нуждаем от консумативи. В зависимост от нашата машина има различни консумативи, специално предназначение за нея. За перфораторите, бормашините или винтовертите това са свредлата. Те могат да бъдат с различни захвати, които да са като на самата машина: SDS+, SDS MAX и други. Има четириглави свредла, свредла за дупки, свредла за разпробиване, спираловидни свредла, професионални свредла, за плочки, за стъкло, за метал и много още. С тях може да пробивате в различни строителни материали или зидарии според своите потребности.

Главната разлика, по която се различават свредлата е техния диаметър и дължина, както и тяхното приложение. Също така материалът, от който са изработени.

Всеки, който закупува такива консумативи знае, че цената им зависи от това за което се използват. Има по-евтини, има и скъпи. Може да си купите малко свредло за 3 лева или пък свредло за правенето на дълбока дупка, с 25 см работна дължина за 135 лева. Цената зависи от това къде и какво ще работите с него.

Добри, изпитани и доказани във времето са свредлата на английската марка за консуматива за машини Toolpak. Разнообразието им, както и високото качество ги правят предпочитани пред останалите, дори и на българския пазар, където сега се налагат и утвърждават като продукти.

Със свредла може да се пробива в бетон, тухли, асфалт, плочки, строителни материали, пластмаса, варови изделия, циментови изделия, стъкло и други. Те са широкоспектърни и често използвани консумативи и в бита, и в строителството, и от любители, и от професионалисти.