Създадоха уникална база данни за измамени потребители в Интернет

Уникалeн по рода си сайт с имената на некоректни фирми и търговски лица е вече достъпeн на интернет адрес www.izlugan.com. Проектът Излъган™ има за цел да предпазва от измами потребителите чрез общодостъпна база данни със сигнали на хора и организации, пострадали от некоректни действия на работодатели, фирми и частни лица.

Сигналите за нарушения се систематизират в сайта според типа нарушение и името на нарушителя, като тяхната достоверност може да се доказва чрез допълнително приложени документи, аудио записи, снимков материал и др.

За по-малко от половин година след създаването си, izlugan.com е вече сред 100 000 най-посещавани сайтове в световен мащаб според alexa.com. От началото на годината досега, посетителите на izlugan.com са се увеличили многократно, като началото на януари техният брой е близо 200, а днес сайтът генерира не по-малко от 5 000 уникални посещения ежедневно. Общият брой на постъпилите сигнали за периода е 520.

Всеки български или чуждестранен гражданин може да сигнализира в сайта за нарушение от страна на частно лице, фирма или организация за действия от тяхна страна, които нарушават правата на потребителите. Сайтът е съобразен с правото на отговор и предоставя възможност на фирмата/частното лице, за което се отнася конкретният сигнал, да защити името си, като изпрати възражение, което се качва на интернет страницата.

Уникалното на проекта Излъган™, което го отличава от съществуващи вече сайтове с подобна тематика, е фактът, че екипът посредничи между жалбоподателя и конкретната фирма чрез телефонни разговори и електронна поща за решаване на случая по изгоден за двете страни начин. Веднъж попаднал в системата на Излъган™, всеки сигнал се потвърждава чрез телефонен разговор или е-мейл с подателя, след което се прави опит за връзка със съответната фирма или частно лице, срещу които е постъпила жалбата.

Амбицията на екипа е сайтът да се превърне в основен превантивен фактор, който ще бъде в помощ на всеки, който си търси нова работа или възнамерява да се възползва от услугите на частни търговски лица, дружества и организации. Достатъчно е да се напише дадено име в търсачката на www.izlugan.com, за да се провери дали са налице случаи на съмнителни или незаконни действия от странана на проверяваната фирма.

За по-голяма ефективност проектът предвижда сформирането на разследващ репортерски екип, който ще търси защита правата на потребителите при по-сложни случаи, в които се изисква медиен натиск. Репортажите ще бъдат излъчвани на сайта www.izlugan.com, като за в бъдеще се предвижда и сътрудничество с телевизионно предаване.

Идеята Излъган™ възниква през март 2008. Проектът е дело на един човек, който без финансовата помощ на фирми или организации разработва цялостната концепция. Първата официална версия на сайта стартира в мрежата през декември 2008 г. В момента Излъган™ е официално регистрирана търговска марка с професионален дизайн във Версия 1.3 Pro. Сайтът предлага голям набор от инструменти за своите потребители, както и обстойно меню ПОМОЩ, разясняващо тяхното ползване.

Плановете на екипа са сайтът да се усъвършенства постоянно с цел неговото оптимално функциониране и постигане на ефективна защита правата на потребителите.

За допълнителна информация:

088/ 836 19 37

Радко Миланов

(собственик на Излъган™ )