Три лесни начина да освободите повече време за себе си това лято

„Не се заблуждавайте от календара. В годината има само толкова дни, колкото успеем да оползотворим добре. Някои хора от цяла година получават само една стойностна седмица, а за други една седмица е като цяла година.“ Charles Richards

„Добре прекараният ден носи щастлив сън.“ Leonardo Da Vinci

Нещото, което всеки от нас иска, е да може да освободи повече време за себе си, за да прави това, което наистина харесва.

Предлагам Ви три прости съвета, които ми помогнаха да намеря повече време за себе си и любимите занимания. И тъй като имам доста неща за вършене това лято, ще ги приложа дори по-усърдно от обикновено. Искрено се надявам, че и Вие ще намерите тези идеи полезни – било то, за да намерите време за разходка под слънцето, за да се отдадете на Вашата книга или блог, за да поиграете малко на фрисби или просто да се отпуснете и да си починете добре.

1. Открийте за какво всъщност използвате времето си

Това е същото като да се опитвате да отслабнете. Много е лесно да се самозалъгвате, че се справяте добре, когато всъщност не е съвсем така. Ако разсъждавате по този начин, все пак няма да получите резултатите, които бихте искали. Да прваите каквото е необходимо е това, което води до желаните резултати.

Един лесен начин да спрете да се самозалъгвате и в двата случая е да си водите нещо като дневник. Ако се опитвате да отслабнете например, използвайте Fitday.com, за да Ви наглежда какво наистина ядете.

Ако искате да разберете къде отива времето Ви през един нормален ден или седмица, направете си простичък дневник на Word или нещо подобно и си водете записки за всичко, което правите.

Аз например си дадох сметка, че прекарвам прекалено много време в сайтове като Facebook през последните няколко месеца. Ще намаля тази си дейност до минимум, за да си освободя повече време за релаксация, а също и за да мога да пиша в по-важни сайтове и блогове.

2. Осъзнайте, че не е необходимо да правите всичко, което правите

Небето няма да се срине, ако направите или не направите дадено нещо. Една от причините, които спират хората от усъвършенстване или просто намиране на време за себе си, е тази, че има неща, които „трябва“ да направят. Всъщност не трябва да правите нещо, опитайте се да гледате на нещата така, че Вие да избирате какво да направите.

Разбира се, ако избирете дали да направите нещо или не, това ще има и своите последствия – понякога големи, а понякога малки, понякога лоши, понякога хубави.J

Въпросът е да поемете контрол над живота си и да се чувствате сякаш Вие избирате, вместо светът да взема решения и да ръководи живота Ви. Това помага да разберете кое всъщност не е толкова важно, за да го намалите или елиминирате и да освободите време за по-интересни неща.

3. Покажете се и просто го направете

След като вече сте открили какво на практика правите с времето си и дори сте изоставили някои от нещата, които „трябва“ да правите, сега следва просто да се изправите и да направите останалото.

Вместо да се бавите и да отлагате, вместо да мислите и да се надявате някой друг да го направи или да поеме инициативата, вместо обяснения и измисляне на извинения, че не сте свършили нещо, просто си създайте навик да го правите.

В повечето случаи си казвате, че ще го свършите, но по някое време, в бъдещето, и когато малко или много е насила, единствено губите време в отлагане, мислене и се чувствате зле, защото просто „трябва“ да свършите нещо необходимо. И ако чакате някого другиго да свърши нещо по въпроса, това може да отнеме доста време преди този някой да го направи. Е, да си създадете такъв навик може и да Ви се стори малко трудно, ако сте свикнали да мислите и премисляте прекалено много.

Аз съм открил един полезен начин за добиването на този навик – не се идентифицирам прекалено много с мислите и емоциите си, разбрах, че мога да ги контролирам. И все още мисля, че трябва да помислите малко. Но след това … често най-добрата идея е просто да направите това, което желаете.