Фитнес програмата на актьорите от филма “300”

Тренировъчната програма, с която актьорите от филма “300” са станали така здрави и нацепени не е по силите на всеки. Мислиш ли, че ти би се справил?

В началото на филма цар Леонид (в ролята Жерар Бътлър) се сбогува със своята красива съпруга (в ролята на която виждаме Лена Хеди) и се отправя да поведе Битката при Термопили. В нея 300 спартански войни се бият до смъртта си срещу Ксеркс и неговата огромна армия. Това става през 480 г. пр. н. е. В тази сцена Бътлър е облечен като за битка – гол до кръста с алено червено наметало спускащо се от неговите широки и изваяни рамене.

Но всеки, който се е опитвал да влезне във форма и да направи подобно тяло може би няма да обърне толкова голямо внимание на чувствата, които изразяват двамата актьори в тази сцена, колкото на невероятно изсеченото тяло на цар Леонид. И най-вероятно ще се запита: “Как по дяволите този актьор се е преобразил така за ролята си на спартански войн?” и “Дали някога ще мога и аз да изглеждам така?”.

Тайната

Тренировъчният режим на актьорите от филма отдавна вече не е таен и е наречен на името на филма – “Програмата 300”. Тя е творение на Марк Туайт, самоук фитнес инструктор и бивш алпинист от световна класа, който както по всичко личи се придържа към мотото: “Без болка, няма успех” (No pain, no gain).

В една просто оборудвана зала в Солт Лейк Сити, където, както казва той, няма нито климатик, нито огледала, нито удобно място, на което можеш да седнеш за почивка, той се заема да подготви актьорите и техните дубльори и да ги вкара във формата на войни готови за битка. И това за период от осем до десет седмици, само Бътлър е тренирал 12 седмици. Туайт предупреждава, че неговата програма не е за хора със слаби сърца или за начинаещи. Същото потвърждават и други специалисти в областта.

Програмата 300

Тренировъчната програма носи това име и заради общият брой повторения, които се изпълняват. Но тези повторения не се изпълняват всеки ден, казва Туайт. Това по скоро е завършекът на продължаващите месеци тренировки, нещо като изпитен тест, след като актьорите са тренирали с тежести и други уреди като медицински топки и пудовки.

Програмата:

25 набирания 50 повторения мъртва тяга с 60 кг 50 лицеви опори 50 подскока на плоскост с височина 60 см 50 повторения махове с прави краката, изнасяйки ги встрани, държейки щанга с тегло 60 кг 50 повторения изхвърляне на 16 кг пудовка над глава

25 набирания

Всичко това прави общо 300 повторения!

Между упражненията не се прави почивка и резултата се отчита по времето, за което е изпълнена програмата.

Зад кулисите

Преди този тест обаче, актьорите и техните дубльори са прекарали месеци на здрава подготовка, не само физическа, но и психическа. Режисьорът на филма е искал те да изглеждат така, сякаш са воювали рамо до рамо от деца.

Режимът

Когато пристигнали в залата, всички били в различна физическа форма. За всеки човек бил изготвен тренировъчен режим, в зависимост от нивото на подготовка, в което се намирал в момента. В някои от дните те правили високо-интензивни кръгови тренировки, през други пък правели само по няколко повторения с големи тежести, а през трети – серии от мини-тренировки, чрез които добавяли допълнително натоварване и обем. По време на някои тренировки, актьорите правили помеждутъци гребейки на гребен тренажор, а по някой път били карани да изпълняват упражненията със завързани очи, за да тренират баланса си.

Според Туайт някои дни са били дни за наказание, през които намерението му било да пречупи трениращите физически и психически. Тренировките продължавали от 1,5 до 2 часа на ден, пет дни в седмицата. Плюс също толкова време и тренировки по бойни изкуства. За дубльорите бойната подготовка продължавала между 4 и 6 часа дневно. И всички получавали точно толкова храна, колкото им е била необходима, за да се възстановят от натоварването.

Резултатите

В края на подготовката, около половината от трениращите издържали теста “300”. Андрю Плевин, който играе ролята на Даксон, водачът на Аркадийците е бил единственият актьор, който го е издържал. Той завършил за 18 минути и 11 секунди.

Какво казват специалистите

Преди да пробвате дали сте в достатъчно добра форма, за да издържите теста на “Програмата 300”, вземете под внимание предупрежденията на специалистите по физическа подготовка. Според тях, тази тренировъчна програма е с цел постигането на ефекта да изглеждате като спартанец и забравете за това да издържите теста от първия път без да сте подготвени. Човек, който не е достатъчно натрениран и подготвен и започне да изпълнява “Програмата 300” ще се провали на първия ден. Никой не може да го направи без предварителна подготовка. Трябва да напредвате постепенно.

Дори да започнете бавно, препоръчително е да напредвате внимателно и дори да се консултирате с лекар, ако е необходимо. Скъсването на мускулни влакна например може да е толкова тежко, че да се окаже токсично за бъбреците. Ако пък имате проблеми със сърцето или не сте се преглеждали, може да си докарате различни проблеми в следствие на претоварването. Програмата е прекалено екстремна за средностатистическия човек. Дори според някои тя е предназначена за много, много малка част от населението. Тези, които биха имали полза от нея са професионално трениращите с голям опит зад себе си, а не начинаещите.

Съвет за начинаещи

Това, че сте начинаещ не означава, че всичко е загубено и няма надежда. Препоръчително е да започнете тренировките постепенно и ако можете да си наемете професионален треньор, който да ви научи как да изпълнявате упражненията правилно, особено тези с тежести. Дори да наемете такъв само за няколко тренировки ще ви гарантира, че ще усвоите правилната техника на изпълнение и така ще сведете възможността от настъпване на контузия до нула.

Article Source

rating_off-1-15rating_off-1-15rating_off-1-15rating_off-1-15rating_off-1-15 (Няма гласове)
loading-1-17 Loading …
Тази статия е разглеждана 41 пъти.

RSS feed © 2011 Статиите.ком
Powered by WordPress · Using Article Directory plugin · Theme by Dimox