Храна за косата

hair-volume

Красива коса

Здравето на косата зависи много от това какво яде човек. Принципно диетите се правят така, че да поддържат в добра форма цялото тяло, включително косата и ноктите.

Ако обаче не обичате диетите и не се интересувате от тях, добре е да знаете,че за здрава и хубава коса е най-важна водата. Една четвърт от обема на косъма се дължи на водата в него, а косата е гъвкава и мека само, ако е достатъчно хидратирана. Така че поемайки течности в изобилие, не само пречиствате организма си от отрови, но и поддържате косите си блестящи.

Желязото е необходимо за пренасянето на кислород до косъма. Ако в храната липсва достатъчно желязо, косата изпитва глад за кислород. Може да се поема като хранителна добавка, но желязо има в нужното количество червено месо, зеления грах и фасул и разбира се, в копривата.

Цинкът предотвратява косопада, а за да стигне до организма, трябва да се набляга на морски храни и месо.

Пигментацията на косата зависи от наличието на мед. Колкото повече мед в храната, толкова по-блестящ цвят на косата. Стридите и скаридите съдържат достатъчно количество мед, минералът може да се набави от от черен дроб, пресни зеленчуци, ядки и семена.

За здравето на скалпа се грижи витамин А – има го в млякото и млечните продукти, в яйцата, черният дроб, като от бетакаротиновите плодове са известни кайсийте и морковете.

Протеините изграждат корена на косъма, а витамините В и С се грижат за здравината му, подпомагат растежа и предотвратяват цъфтенето. Съответно богати на протеини са всички животински продукти – месо, мляко, яйца; има ги и в зърнените храни и ядките. В месото, млякото, яйцата, ядките и рибата има и витамин В, а витамин С съдържат кивито, всички цитруси и магданозът.

Така предложеното меню „Храна за коса“ е в основата на повечето козметични продукти. Голяма част от съставките се предлагат и като хранителни добавки поотделно и в комплекс – специално за коса. Както се вижда обаче, тези храни до голяма степен са основа и на почти всяка диета. Безспорно балансираният им прием ще осигури освен здрава и блестяща коса, но и здраво тяло в блестяща кожа.