Хранене в „Зоната“ – какво представлява?

В последно време „Зоната“ е една от актуалните диети, популярна също така сред много знаменитости. Сред имената на звездите, които успешно са се подлагали на Зоновата диета са Дженифър Анистън, Деми Мур, Мадона.

Но какво всъщност представлява този хранителен режим и какво го прави толкова популярен? Идеята на Зоната е разпределянето на приема на макронутриентите в храната на ден – тоест според Зоната, трябва да приемате 40% въглехидрати, 30% мазнини и 30% протеини на ден. Това е едно разумно и здравословно разпределение, което определя здравословна и балансирана диета.Тя не може да се класифицира като ниско-въглехидратна и в същото време високо-протеинова, тъй като комбинира в идеално съотношение приема на трите основни нутриента. Като цяло Зоната не забранява определени храни, но богатите на мазнини храни, както и нишестените продукти не се препоръчват. Поради разнообразното съдържание на храни, които позволява, Зоната е подходяща за практикуване в дългосрочен план.

И въпреки това Зоната има определени недостатъци – тя е особено сложна за изчисление. Трудно могат да се изчислят еднозначно протеините, въглехидратите и мазнините в много храни, освен това никъде не е описано количеството витамини и минерали – тоест, възможно е да пропуснем витаминозна и полезна храна, само защото има в повече протеини или въглехидрати и не пасва на зонирането. Ако все пак успеем да изчислим с приблизителна стойност количествата нутриенти, които трябва да приемем, тази диета се оказва доста скъпа за практикуване. Приготвянето на храните от Зоната изискват време, така че тя не е особено подходяща за заети хора.

Повече информация относно Зоната и примерни менюта за нея може да намерите тук!