Хранителен режим и диета

Когато разберат, че са наддали няколко килограма отгоре или че са добавили няколко нежелани сантиметра към обиколката на някои части от тялото им, у почети всички жени незабавно се събужда така нареченият „диетичен рефлекс“. Без да посетят специалист, те започват да спазват любимата си диета, която всъщност най-често се свежда до гладуване. Защо е необходимо обаче да се лишавате изцяло от храна, когато имате възможност да достигнете не по-лоши резултати просто като си създадете дългосрочни диетични навици – намалите умерено количеството храна.

По принцип тлъстините се натрупват по тялото ни изключително бавно. Могат да минат няколко седмици, дори и месеци, преди да забележите това постепенно натрупване. Не бива да се надявате обаче, че ще се освободите от тях завинаги и ще се предпазите от повторното им натрупване. За да случи това наистина трябва да си изградите хранителен режим, съчетан с физическо натоварване. След една бърза диета неоспоримо ще се върнете към бившите си навици и точно след няколко седмици ще забележите, че тлъстините са отново по местата си. Само едно леко ограничение на храната, в съчетание с определени физически упражнения бързо може да ви освободи от няколко килограма излишни мазнини и да не допуснете те да се появят отново. А ето и няколко трика. Ако консумирате хляб например, при всяко хранене яжте една филийка по-малко. Намалете захарта или пийте изобщо без захар чая или кафето. Калориите, от които ще се освободите благодарение на този способ, за няколко месеца ще достигнат до няколко хиляди и тогава по всяка вероятност вече ще се чувствате и изглеждате, както бихте искали. Докато преследвате тази цел ще затвърдите новите си навици и надали някой ден ще се върнете към вредните стари.

На всичкото отгоре е адски грешно да се мисли, че за да се храним здравословно и спазвайки определен режим трябва да сме богати – за да имаме възможност да си позволяваме да пазаруваме висококачествени и луксозни здравословни храни. За да ядем здравословно не е задължително да броим куп пари, а важното е граната да е натурална и прясна. Дори в продукти като ечемик, царевица, подправки, плодове и зеленчуци, витамините които те притежават са много ценни за вашият организъм. Когато приготвяте ядене у дома, ако сте приготвили в малко по-голямо количество от колкото е необходимо, можете да замразите това което не сте изяли за да запазите витамините. Когато решите да я консумирате, ще бъдете убедени, че притопляйки храната, тя не само ще е запазила питателните си вкусови качества, но ще бъде и здравословна. Редовно пазарувайте и хапвайте плодовете и зеленчуците на дадения сезон – колкото можете да поемете, не ги подминавайте, те ще ви заредят с нужните минерали и соли.