Влюбвате ли се твърде бързо? Как да се спрете? (статия за жени)

от Милена Динкова, консултант по успешни връзки, www.uspeshni-vrazki.com

Когато става въпрос за любов, повечето от нас попадат в две категории: 1) онези, които не вярват, че заслужават много и 2) онези, които търсят „перфектния“ партньор, който всъщност не съществува. В тази статия бих искала да обърна повече внимание на онези от нас, които не мислят че заслужават много – и моля ви, ако си давате сметка, че попадате в нея, не изпадайте в лоши чувства спрямо себе си и не се обезкуражавайте, защото наистина това се случва на много, много хора.

Жените, които чувстват, че не заслужават много, имат склонност да се „влюбват“ бързо и като резултат много е вероятно да разбият сърцето си – при това отново и отново… Няма нужда да ви казвам, че това се случва, защото сте твърде нуждаеща се, вкопчена и настоятелна и така нататък, това може би го знаете, защото сте чели книги за самопомощ. Въпросът тук е по-скоро как да се спрете (може би си мислите „Аз съм просто непоправима романтичка“) и още по-важно: как да избягвате мъже, които са неспособни да ви дадат връзката, която наистина искате („НО той е толкова мил с мен!“).

Недостатъкът на това да сте „такава романтичка“ (знам за какво говоря от личен опит) е, че винаги хлътвате по мъже, които едва познавате. Вашият романтичен характер си изгражда образ, който често е твърде различен от реалния човек пред вас. Романтичният ви ум пък си мисли, че вие знаете как точно да „глезите“ мъжа (става въпрос за образа от въображението ви), така че той да ви обича вечно. Само че в повечето случаи това, което се получава, е, че колкото повече вие давате, толкова повече той се отдръпва. И когато накрая ви каже, че „просто няма чувства“, вие се обърквате съвсем, защото си мислите: „Нима мъжете не искат именно такова отношение от жените?“

Това упражнение ще ви помогне да спрете да изпадате в „романтична мъгла“ по отношение на мъжете и да индентифицирате трайните качества, които показват, че с даден мъж може да имате здравословна, балансирана връзка. От опита на много клиенти мога да ви гарантирам, че това да имате ЯСНОТА И ВИЗИЯ за типа човек, който ще ви направи истински щастлива, може да направи чудеса. Ще откриете, че общата ви нагласа към мъжете, които срещате, ще се промени (вече ще ги виждате такива, каквито са) и ще привличате хора, които са все по-близо и по-близо до желанието на сърцето ви.

Вероятно много лесно можете да кажете какви са външните параметри на мъжа, който искате (висок и красив, финансово стабилен, с чувство за хумор, едикакво си образование и т.н.). Истината е обаче, че качеството на връзката зависи не толкова от романтичните „параметри“ на човека, колкото от начина, по който той ще ви влияе. А именно: как ви кара той да се ЧУВСТВАТЕ и МИСЛИТЕ по отношение на себе си, мъжете, другите хора и живота по принцип?

Ако сте вманиячени на тема външен вид, пари, социален статус, материални притежания, уменията му в леглото, тогава възможността ви да виждаде ясно и реално връзките и любовта ще бъде много ограничена. Здравословните и балансирани връзки се базират по малко на преживяването на „влюбеност“, колкото на случващото се в дните, седмиците, месеците и годините след това. ИСТИНСКИТЕ действия на партньора ви, а не романтичното ви въображение, ще ви покажат дали той е човекът, които искате в живота си.
Отделете си време наистина да помислите как подхождате към любовния си живот, докато изпълнявате следното упражнение:

1. На празен лист хартия, напишете списък на десет КАЧЕСТВА НА ЛИЧНОСТТА (например топлота, самоувереност, любвеобилност, оптимистична нагласа към живота и т.н.), които задължително трябва да има ПРАВИЛНИЯ ЗА ВАС човек. Ако даден мъж не притежава тези черти, значи той не е правилният за вас. Тези „качества“ трябва наистина да идват от сърцето ви, оставете интуцията да ви ги подскаже. Помислите за трайните качества на личността, които намирате за привлекателни у хората, които са ви най-близки – тези, които ви вдъхновяват да искате да бъдете по-добър човек: родители, приятели, колеги и т.н. Запитайте се какво ги прави толкова прекрасни и приятни за компания? Ако дори за момент си помислите за някое качество: „О, всъщност това няма значение“, тогава то наистина няма значение за вас и съответно не го включвате в списъка.

2. Когато определено качество изскочи в главата ви, не бързайте да го отписвате като си казвате: „Не мога да имам човек с такъв характер“ или „Такъв човек е твърде добър за мен“. Първите ви хрумвания обикновено са плод на правилния ви инстинкт, не позволявайте на ума ви да го задушава. Запишете качеството, после може да го извадите от списъка, след като си изясните какво наистина ви прави щастлива. Добре е в началото да изпълните упражнението сама – това, което ви кара да се чувствате удовлетворена, може да не е важно за друг човек. Искаме да избегнем намесата на някой, който може да натрапи собствените си представи. Ограничете се до 10-15 качества, за да избегнете прекаленото идеализиране, придирчивостта и опасността в реална ситуация да не можете да различите едно качество от друго.

3. Погледнете списъка си и се запитайте: „Бих ли искала да прекарам остатъка на живота си с този човек?“ Мога ли да се чувствам осъществена около него? Ще се чувствам ли напълно сигурна и в безопасност в неговите обятия? Мога ли да влизам в конфликти с него и да изразявам мнението си открито и честно и пак да бъда уважавана и оценена?

Отделете си време да помислите за всичките си провалени връзки и съберете цялата сърдечна болка в една ясна идея, след това обърнете негативното в позитивно, за да разберете какво ви кара да се чувствате обичана, сигурна, удовлетворена и приятно развълнувана. Лакмусовият тест е да определете дали ще искате да подръжавате на подобен човек и дали ще бъдете щастлива, ако се окаже детето ви се е метнало на него.

За да изясните какво наистина значат тези качества за вас, споделете тази инфорамация с някой, който смятате за позитивно влияние в живота ви – родител, приятел, терапевт, консултант и т.н. Какъв смисъл влагате вие лично във всяко едно от качествата (дадено качество може да означава различно нещо за различните хора)? Как тази черта от характера на партньора ще ви направи наистина щастлива? Каква ще е разликата между тази връзка и другите ви връзки? Как ще се чувствате? Какво ще правите като двойка? Къде ще ходите заедно? И така нататък.

Единствената уловка тук е, че вие трябва да започнете да изграждате същите тези ЛИЧНОСТНИ КАЧЕСТВА у себе си. Колкото повече ставате този човек, толкова повече се доближавате до хората с огледална на вашата нагласа. И когато накрая срещнете някой, който е като вас, той ще ви изглежда толкова познат, защото вие вече сте този човек. ТАКА ЩЕ ЗНАЕТЕ, ЧЕ СТЕ СРЕЩНАЛИ ВАШАТА СРОДНА ДУША!

Ако искате да прачетете още подобни статии, вижте www.uspeshni-vrazki.com