Защо да започна с дограмата?

Най-сетне стоите в собственото си жилище, което трябва да превърнете и в свой дом. Предстои ви ремонт, който ще направи апартамента ви вашето кътче, удобно и функционално, но и красиво и уютно. В главата ви се въртят безброй идеи и хиляди планове, а вие се чудите от къде да започнете.

Няма спор, първото нещо, което трябва да направите е да поставите нова, качествена PVC дограма, която да ви осигури добра изолация и красив вид на помещенията. Старата дървена дограма вече е отживелица и определено замяната и е необходима. Но защо трябва да започнете първо с нея?

Въпреки, че самата смяна на дограмата е сравнително лесен процес, който не изисква особено време, тя носи след себе си последващи довършителни работи. След като изкъртите старата дограма и я изхвърлите, следва поставянето на новата. А след това и измазването на первазите, понякога дори на стените край тях. Ако преди това сте сменили подовата си настилка, рискувате да нараните новата такава, дори и да сте взели предпазни мерки. Ако пък работите върху новите си стени, неминуемо ще се наложи да повторите боята. Естествено, че най-добрия вариант е първо да поставите дограмата и след това да измажете стените, ако това се налага и да ги боядисате или да залепите тапети. Подовата настилка е последното нещо, което трябва да направите. Ако стаята ви има и тераса, чиято врата също сте подменили, съществува вероятността да се наложи поставяне на прагове. Най-подходящият момент за това е точно при поставянето на настилката, независимо дали тя ще е ламиниран паркет, паркет от естествени материали, теракот и др.

След, като вече сте поставили новата дограма, приключили сте работа по стените, тавана и пода, вие разполагате с перфектната стая, готова за обзавеждане. Новите мебели може да разположите по начин, който удовлетворява нуждите ви, без да се налага да се съобразявате с евентуално бъдещо запрашаване или нараняване от смяна на дограма. Вече сте приключили с този процес и новите мебели ще бъдат нанесени в една чиста стая.

Най-удачно е да направите подмяната на дограмата на цялото жилище едновременно, стига да може да си го позволите. Това ще ви позволи да продължите с ремонта на всички стаи, без да се притеснявате от неприятностите, които създава къртенето на дограмата на вече извършен от части ремонт. Освен това, повечето фирми на пазара, предлагащи нова дограма предоставят отстъпка при закупуването й за цялото жилище. Така вие пестите и пари.

Поставянето на изолацията също е добре да стане на един по-късен етап, особено ако тя е вътрешна. След като приключите с поставянето на новата дограма и преди да сте започнали боядисването или поставянето на тапетите на стените, облепете стаята със стереопорови плоскости, които ще подсилят изолацията на жилището ви и ще доведат до намалена консумация на електроенергия.

Безспорно смяната на дограмата е първото нещо, което трябва да направите, започвайки основен ремонт. Така вие ще си спестите притесненията от евентуални наранявания на новите стени и настилки и ще сте спокойни, че когато нанасяте новите си мебели, те няма да бъдат те първа замърсявани.

www.pvc-dograma.bg