Марковите дрехи – качество или просто цени.

Всеки от нас в един или друг момент  е желал да си закупи маркови дрехи или обувки от България. След разглеждане на пазара много от нас си задават въпроса „струва ли си да се даде почти половин заплата за дънки/ботуши/палта и др?“.  Тази статия ще се постарае да отговори на въпроса: какво са марковите  дрехи, гарантирано ли е качеството им, и защо цените в България са в пъти по-високи от на Запад.  Бих желал да поясня значението на „маркови дрехи“ – под маркови дрехи ще се разбира дрехи, изработени от реномирани фирми (напр. LEVI’S, ENERGIE, ADIDAS, ROBERTO CAVALLI и др.) като статията не цели всеобхватност на изброените марки нито има за цел да налага марките, споменати тук.

В наши дни сме залети от почти безкраен избор от дрехи и обувки – от много реномирани марки до не толкова реномирани – на всевъзможни цени. Само едно посещение в близкия МОЛ обаче е достатъчно за да откаже по-голямата част от нас от закупуването на маркова дреха. Защо това е така? На първо място цената – в болшинството от случайте цените са от порядяка на 350 – 450 лв, нерядко и по-високи. Например дънки от марката ENERGIE съвсем спокойно могар да се продават за над 350-400 лв. Тези от вас, който са пътували на запад знаят, че подобни дънки не струват 200 евро. Нормалната цена е около 100 евро на дребно. Такива разлики в цените ще бъдат валидни за почти всички маркови дрехи и обувки. Типично цените в България за с до 50% по-високи от цените на запад. Това в добавка към разликата в стандартите.

Защо цените у нас са такива? Главната причина е надценките, слагани от търговците тук.  При сравнително малкия пазар (в сравнение с другите европейски страни) тук търговеца се стреми да прави печалба от цени. Друг фактор, но второстепенен са донякъде и високите наеми в МОЛ-овете, но това не трябва да е оправдание за цените. Наемите в европейските държави не са по-ниски, даже напротив. При сегашните нива на заплащане на труда в България е недопустимо цените на марковите дрехи да се държат на тези нива. Това едва ли ще се промени докато не се възприеме принципа, за правенето на печалба от оборот, а не от цени.

Друг аспект от избора на маркови дрехи и обувки е качеството им. Като правило това са качествени стоки. Можете да очаквате от тях да запазят качествата си по-дълго време в сравнение с не-марковите такива.  В последно време обаче все по-често се забелязва известен спад на  качеството, породен може би от консуматорския манталитет на развитите общества. Фирмите производителки  използват това в своя полза за вдигане на оборота. Не малко от вас си спомнят качеството на марковите  маратонки преди 10 години. Сега това, независимо, че още го има не е гарантирано. Като цяло обаче марковите дрехи и обувки са доста по-добра инвестиция от не-марковите им алтернативи.

В заключение – какво може да бъде направено за да се осигури по-голяма достъпност на маркови дрехи и обувки? В ерата на електронната търговия, пазаруването от онлайн магазин в почти всеки случаи ще ви предостави по-добра цена. Причините за това са много, но следва да се отбележи многократно по-малките разходи за този род бизнес.  Не се притеснявайте да търсите и да подберете най-добрата оферта. Само по този начин пазара ще се регулира и цените ще паднат до приемливи нива.