17 причини да се приемат БАД

( Биологично Активни Добавки )

По книгата на Нанси и Кенан Айрич
“ ЗДРАВЕ ПО АМЕРИКАНСКИ „

1. АЛКОХОЛ : Оказва отрицателно влияние върху наличието и усвояването на хранителните вещества

2. ГОРЕЩИ НАПИТКИ : Могат съществено да намалят отделянето на стомашен сок, което влошава процесите на извличане на витамини и минерали от храната.

3. УПОТРЕБАТА НА ГОТОВИ ПРОДУКТИ : Храната, преварена с очистени въглеводороди (захар и глюкоза), бяло брашно, бял хляб и бял ориз, значително увеличава потребността на организма от витамини от група В.

4. ТЮТЮНОПУШЕНЕТО ИЛИ РАБОТАТА В ЗАДИМЕНА ОБСТАНОВКА : Води до катастрофално намаляване и дори до пълно изчерпване на запасите от витамините С и Е и бета-каротина в организма.

5. ЛОШО ХРАНОСМИЛАНЕ : Дори и да се храните с пълноценна храна, лошото храносмилане ограничава усвояването на витамините от организма.

6. ТРАВМИ : Физическото увреждане на кожата и костите увеличава потребностите от цинк, витамин Е и други хранителни вещества, участвуващи в механизма на възстановяване на клетките.

7. СВРЪХ ОБРАБОТКА НА ХРАНАТА : Продължителното приготвяне на храната или прегряването на месото и зеленчуците води до окисляване и разрушаване на термично неустойчивите витамини като: А, С, Е, група В.

8. СЛАБИТЕЛНИ СРЕДСТВА : Продължителната употреба на синтетически слабителни може да доведе до лошо усвояване на витамините и минералите от храната, тъй като се намалява времето за престой на храната в стомашно-чревния тракт.

9. АНТИБИОТИЦИ : Наред с болестотворните бактерии те унищожават и полезната микрофлора в стомаха, която синтезира такива вещества като витамин К и фолацин. Антибиотиците също така предизвикват снижаване на нивото на витамините В.

10. СТРЕС : Химическият, физически или емоционален стрес увеличават потребността на организма от витамините В2, В5, В6 и С. Замърсяването на въздуха повишава потребността от витамин Е.

11. ЛИПСА НА ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА В РАСТИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ : Дългогодишната интензивна експлоатация на почвите, използването на торове и химикали водят до изтощаването им и изчерпване на наличните запаси от микро и макро елемент в почвите. Поради това те липсват и в отглежданите върху тях култури. От 13-те най-важни хранителни вещества, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, количеството на 6 е намаляло значително, според проучване на Доналд Дейвис, биохимик от Университета в Остин, Тексас…..

12. ВЕГЕТАРИАНСКАТА ХРАНА : Вегетарианската диета, изключваща месо и други животински продукти трябва да бъде щателно планирана, за да бъде избегнат дефицитът на витамин В12, който води до злокачествена анемия.

13. ХРАНИТЕЛНА АЛЕРГИЯ : Индивидуалната алергия (към глутен или лактоза) води до изключване на определена група продукти от храната, което е причина за загубата на важни източници на тиамин, рибофлавин и калций.

14. НЕДОСТАТЪЧНО ХРАНЕНЕ : Някои хора ядат малко или гладуват с цел отслабване. Американски изследвания сочат, че жените средно поддържат своето тегло, приемайки 7560 кал. на ден. Но това ниво се поддържа за сметка на хранителен режим с ниско съдържание на тиамин, калций и желязо.