20 инструмента за онлайн мониторинг на вашия бизнес

19 Август 2009 | 13:45 | PR Kernel

В блога на комуникационната компания Vanksen представиха инструменти, които биха помогнали на всеки бизнес да прави онлайн мониторинг на дейността си. Решенията са безплатни и няма как да бъдат сравнявани с професионални продукти като Radian6 и Scoutlabs, но могат да бъдат добър старт.

Addict-o-matic

Опростен инструмент, който бързо ви информира какво говорят хората за вашата марка под формата на widgets. Addictomatic е пълен и задълбочен, като предлага източници като Twitter, Friendfeed, Bing News, Google blog search, Digg, Delicious, Technorati, Twingly, Delicious и др. Не е нужна идентификация, просто е нужно да копирате адреса от вашето търсене във вашите фаворити и ще имате достъп до него през цялото време.

Bloglines

Този RSS фийд, който е в надпревара с Netvibes, е много добре познат в САЩ. Може да бъде използван за започване на мониторинг на източници, които ви интересуват. Отскоро портала Bloglines е достъпен и чрез iPhone.

Blogpulse

Безплатна услуга от Nielsen Buzzmetrics, която лесно ви позволява да търсите името на вашата марка, споменато в блогосферата. Blogpulse също така ви дава достъп до важни статистики на огромен брой американски блогове. Има и тренд секция, където се представят най-дискутираните теми в блогосферата.

Board Tracker

Малко по-неизвестен от предишните, този инструмент е специализиран в мониторинга на форуми. В момента Boardtracker следва повече от 66 милиона теми в повече от 37 000 форума. Сайтът прави мониторинг най-вече на английско говорещи форуми.

Commentful

Commentful е услуга, която проследява коментарите, публикувани в блоговете, Digg, снимките във Flickr и др. места. След безплатна регистрация и настройки, сайтът ви праща известия при всеки нов коментар.

Friendfeed Search

По-малко познатия братовчед на Twitter също така има вътрешна търсачка. Friend Feed Search е по-интересен от Twitter, защото не само намира текстове, но генерира и съдържание като изображения, видео и др., публикувани от потребителите.

Google Alerts

Google Alerts е важна програма за всеки, който проследява появяването на марка или компания в интернет. Опростена и лесна за използване и обикновено уместна, програмата се разви много за последната една година. Вече имате опция да трансформирате сигналите в RSS фийдове (които могат да бъдат интегрирани във фийд агрегатор).

How Sociable

How Sociable не е мониторингов инструмент в класическия смисъл, това е инструмент, който прави отметки за вашата видимост в социалните мрежи. Вие може да имате точкови резултати от Google Blog Posts, Twitter, Flickr, YouTube, Myspace и др. Този инструмент може да бъде използван в дългосрочен период за да определите влиянието на вашите действия в социалните мрежи.

Icerocket

Icerocket е преди всичко търсачка, която е специализирана в индексирането на блогове, използвайки концепция за “свежи линкове”, за да идентифицира различните теми. Освен това предлага и търсещ модул за MySpace.

Keotag

Както предполага и името му, Keotag ви позволява да извършвате търсене, базирано на таговете в съдържанието. Веднъж след като сте избрали таг, Keotag ви позволява да зададете, кои уебсайтове искате да търсите. Класиките са между изборът, който ви се предлага: Google, Twitter, Technorati, Reddit, Digg и др. Всички резултати се публикуват на същата страница.

Monitor This

Monitor This, като Addictomatic, включва резултатите от 26 различни търсачки на същите страници. Все пак отчетохме липса на уместност, когато се отнася до езика на резултатите от търсенето. Например, когато търсихме за “iPhone”, два от първите пет интернет адреса бяха японски…

Samepoint

С интерфейс, подобен на Google, Samepoint преди всичко индексира съдържанието в социалните медии. Чрез този инструмент можете и да превеждате съдържание, да ги споделяте в Twitter, да следвате индексирани Twitter акаунти и да се абонирате за RSS поток.

Surchur

Освен мониторинг на марка или сектор, Surchur показва и актуалните дискусии, проведени онлайн при големите играчи като Yahoo Buzz, CNN Topics, Google Trends, Twitter Search trends topics и Technorati Popular. С тези източници имате възможността да бъдете в сърцето на екшъна почти незабавно.

Technorati

Вероятно най-добре познатата търсачка посветена на блоговете, Technorati предлага й нейният известен ранг, както и нейната отметка за пълномощие. Тези две функции показват влиянието на източника. Освен това, вие може да търсите за видео и снимки, включени в материалите.

Tinker

Главната цел на Thinker е да индексира статусите в Twitter, както и друго съдържание генерирано в социалните медии (източниците не са отбелязани). След регистрация може да започнете, като си изберете ключова дума. Вие се известяван всеки път щом ключовата дума се появи.

Twitter Search

Twitter Search е много опростен инструмент за този, които иска да прави мониторинг на репутацията на марката си в Twitter. Не е нужна регистрация.

UberVu

Скоро, UberVu ще направи възможно да се отговаря на коментари, генерирани на Friendfeed, Digg, Picasa, Twitter и Flickr. Ако добавите и прозрачността на статусите във Facebook, този инструмент може да се превърне в смъртоносно оръжие за мениджърите, след като той ще компилира всички дискусии в социалните медии на едно място. Има дори и API…

WikiAlarm

Всички професионалисти, които правят мониторинг на голяма марка са запознати с работата на авторите и редакторите от общността на Wikipedia, които бързо опресняват информация. Както и името предполага, WikiAlarm ви позволява да бъдете известяван всеки път, когато страницата, която сте маркирали е била обновена.

Yahoo ! Sideline

Yahoo ! Sideline много наподобява на Tweetdeck. Въпреки, че не можете да пускате Tweet съобщения от Sideline, може да правите търсения за дълги периоди, като параметрите на търсенето на Sideline са по-прецизни от тези на Tweetdeck.

Материалът е преведен от Culture Buzz и се публикува под редакцията на PR Kernel