LED фенерите – и нека бъде светлина

Новото поколение LED фенери решават много от “неудобствата” на типичните фенери. В последните пет години има огромен скок напред в създаването на практични и използваеми LED фенери. Само преди няколко години те бяха считани за прекалено слаби и мъждукащи за всекидневна употреба. В днешни дни обаче, ЛЕД-светлините излъчват пълния спектър светлина превръщайки мрака в ден. Комбинацията на малкия размер и лесната употреба на компютърните чипове, накара създателите на LED фенери да създадат такива, които да са много по-издържливи от флуоресцентните и тези използващи лампи с нажежаеми жички и те могат да бъдат оставени да работят на икономичен режим като нощна светлина или да осветяват ярко целия ви лагер през нощта.

Защо трябва да изберете LED фенерите по време на вашите туристически преживявания?

LED фенерите имат много предимства пред почти всеки друг вид от останалите произвеждани фенери. Накратко това са:

Издържливост

LED фенерите са създадени за използване в сурови условия. В проведен експеримент с такива фенерчета, всеки от тях е издържал на падане от височина 1,2 метра – средната височина, която имитира падане на фенера от височината на масата. И това без изобщо да се промени начина, по който светят. Те издържат на температури от -40 до +82 градуса по Целзий. Удряйте ги, хвърляйте ги, изпускайте ги и те все още ще работят. А я опитайте това с обикновено фенерче или халогенна лампа!

Трайност

Ако някога сте били в ситуация, в която батериите на фенерчето ви са свършвали, то тогава определено ще оцените факта, че LED фенерите могат да издържат до 60 часа при непрекъсната работа с един комплект батерии. И още по-добре дори е, че някои модели са със слънчеви батерии – те издържат цяла нощ с едно зареждане от няколко часа на слънчева светлина. А новите бели LED светлини имат стандартна трайност от около 500 часа – това означава, че след 500 часа те все още ще излъчват 90% от първоначалната светлина. За разлика от традиционните лампички, те не просто изгарят, а постепенно започват да светят по-слабо и по-слабо, но продължават да работят.

Сигурност

LED светлините горят “студено”, а това ги прави сигурни за употреба в палатка или друго затворено пространство. За разлика от другите фенери използващи газ или друг вид гориво, те не представляват заплаха за сигурността и работата им не зависи от това да носите такова гориво с вас.

Яркост

Първоначалния аргумент срещу LED фенерите беше, че те са прекалено слаби за ежедневна употреба или за употреба в спешни ситуации. Това вече не е така. Новите бели LED светлини са 60 пъти по ярки от стандартните такива и повече такива светлини могат да осветяват с интензитета на почти дневна светлина.

Разнообразие в приложенията

LED светлините могат да бъдат използвани в най-разнообразни фенери и лампи. От малките фенерчета, които могат да се носят на връзката на ключовете ви, до големите фенери способни да осветят целия ви лагер, ще намерите такива за всякакви нужди. Сред най-добрите, които можете да вземете с вас по време на вашите туристически преживявания са:

– LED лампа за нощна употреба. Изберете такава, която да може да се поставя на масата или да се закача в клоните на дърветата или други места, за да имате максимален избор на варианти. Повечето от тях може да бъдат превключвани на по-слаб икономичен режим за по-дълга работа нощно време. – LED фенерчета, било те със слънчеви или обикновени батерии, за да осветявате пътя си през горите търсейки къде да пренощувате. – Сигнални LED светлини – те са отлична идея за по-голяма сигурност. LED светлините предлагат максимална яркост на осветяване като се има предвид, че тежат по-малко от половин килограм.

– Челниците – почти всички нови модели вече използват LED технологията и удобството при тях е не само, че могат да се носят на главата като това ви позволява и двете ви ръце да останат свободни, а и че някои от моделите съчетават различни режими на работа, което позволява сигурната им употреба във всякакви ситуации и при всякакви нужди.