Nokia 1100 – защо струва толкова много?

Знаете ли че Nokia 1100 е може би един от най-скъпите телефони за всички времена. Края на 2009 година са засечени няколко трансфера за по €25,000 и $32,700 – в български пари това прави около 50,000 лева. Как може телефон, който при пускането си през 2003 година е струвал 50 лева в момента да струва 1000 пъти повече … Ето каква е и историята …

nokia-1100

Мобилните телефони Nokia 1100, които са произведени в завода на Nokia в град Бохум, Германия имащи следната версия на фърмуер – RH-18 могат да бъдат пре-програмирани по такъв начин, че да им се сменя IMEI номера. Този номер(IMEI) се използва от GSM операторите, за да идентефицират телефоните (нормално те са уникални и не могат да се сменят)

С други думи – с този телефон може да се представяте пред GSM мрежата като произволен телефонен номер. Това е много търсено от хакери източващи банковите сметки (от online банкиране), защото за да се потвърди online транзакцията (превода), трябва да въведете MTAN (mobile Transaction Authorization Number), който пък пристига на регистрираният в ONLINE banking акаунта ви мобилен телефонен номер. Това се считаше за последната и най-стабилна досега защита.

Последните години се използва за хакване и на всякакъв вид 2FA потвърждения, включително за хакване на Биткойн портфейли, защото популярните борси работят с 2FA потвърждения, най-често чрез SMS. Затова аз винаги използвам и ускорител на биткойн тракзакции, когато изпращам криптовалута. Не че ще помогне особено, но поне намалява времето за хакване.

Има нещо, което не ми е много ясно – IMSI (International Mobile Subscriber Identity) е отговорен за получаването на SMS-ите – т.е. според мен се получават от SIM картите, а не от IMEI номерата. Тук стигаме до извода, че за да получите SMS, който е предназначен за друг човек, ще трябва да клонирате и SIM картата му. Това е единственият начин според мен да се сдобиете с този SMS без да се набивате много на очи за GSM мрежата.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *