Svejo, не така!

Тези дни се случва нещо много странно със Свежо. Бяха ограничени акаунтите на хора, които ползват услугата всеки ден и не създават проблеми с нея. Те не са баннати, но тихо и неусетно, акаунтите им са ограничени. Така, дори ако публикациите, които са пуснати от тези акаунти да се радват на популярност, то те нямат никакъв шанс да достигнат до Топ Нови или да станат „Популярни“, камо ли пък „Свежи“.

Затова в момента сме свидетели на нещо, което отдавна не се е случвало в Свежо. Свидетелство за това е, че в момента „Популярни“ стават публикации, които имат 8 гласа, 10 прегледа и нито един коментар, докато такива, които имат 20-30 гласа, нямат шанс.

Едно от обясненията за ограничаването на акаунтите беше, че хората се организират и си гласуват по публикациите. Обяснение, което е смешно. Свежо е създадено за да се гласува. И независимо как се организират хора, да си гласуват, те са подканяни да сторят същото и чрез секцията „Моите приятели“, връзките „Действия на моите приятели“ и т.н. Също има бутон за споделяне към Facebook, към ICQ, към Edno23. Чрез натискането на този бутон, в социалните мрежи се споделя линк към публикацията в Свежо. Един вид, идеята е, че като споделиш по този начин качената в Свежо новина, твоите приятели биха гласували. Технически няма възможност Свежо да предостави интерфейс за споделяне в Скайп, иначе биха го вградили като бутонче. Писахме писмо на Ган, който ни обясни, че публикациите не стават свежи, тъй като не били популярни. Обаче виждаме друго. Виждаме, че публикации с далеч по-малко гласове и посещения стават популярни. Тогава се питам, какъв е смисъла да се ползва Свежо? Какъв е смисъла да се гласува в Свежо? Та нали от самото Свежо казаха веднъж, че вече гласовете нямали такава тежест, както едно време. Трябва ли да слагаме бутони в нашите сайтове, които само да наливат PageRank към този сайт, а в отговор да получаваме NoFollow линк? Като дори да сложим този бутон, това че нашите гости на сайта гласуват и отиват в Свежо заради нас, няма никакво значение? Някой ще каже – Да, ама Свежо кара трафик. Аз ще кажа – да, ама ние им прехвърляме от нашия PageRank на сайтовете, караме им нови потребители в мрежата – тези, които са посетители на нашите сайтове без да са ходили в Свежо. И още едно нещо. Направете търсене за нещата, които имате в своите сайтове и които сте качили в Свежо. Ще откриете, че те ще се появят на първо място като публикации в Свежо, а след това като публикации във вашите блогове. И после Google ще накаже ВАС за дублиране на съдържание. Нека да обобщя, за да е по-прегледно: 1. Давате DoFollow линк към Свежо 2. Получавате NoFollow линк от Свежо 3. Вашата публикация при търсене се появява първо в Свежо, после във вашия сайт. 4. Вие карате посетители на Свежо и правите тази мрежа популярна. 5. Рискувате да бъдете наказани от Google за дублирано съдържание.

6. Гласуването се оказва, че няма такъв ефект, както се очаква, но въпреки това гласуването се ОКУРАЖАВА с бутони, вграждането им по ваши сайтове и т.н.

Заради всички тези неща, този вид отношение е неприемлив. Колкото Свежо прави за нас, толкова и ние правим за него. Затова е нужна смелост и доблест да се вземат решения по оптимизирането на формулата на сайта, а не да се наказват хора за това, че ползват системата.
Щом си допуснал системата ти да се ползва по такъв или онакъв начин, значи грешката е в теб. Ако аз не сложа CAPTCHA система срещу спам ботове и сайтът ми бъде залян от спам, виновникът съм аз. Че не съм взел мерки това да не се случи.

Изобщо, цялата тази история е отвратителна. Надявам се екипът на Свежо да си вземе поука и не да банва потребители, не да ограничава акаунтите им, а да поработи върху това, системата да е читава и да се ползва така, както трябва. Защото славата е нещо, което може и да се изгуби.

P.S. Това не го пускам в блога си, за да става дискусия за или против, нито пък поредния скандал. Просто тия мисли ми тежаха на душата последните дни и искам да си ги изкажа. Даже нямам намерение да пускам линк към тази публикация в Свежо.

Източник: Терко НЕТ

Article Source

rating_off-16rating_off-16rating_off-16rating_off-16rating_off-16 (Няма гласове)
loading-1-10 Loading …
Тази статия е разглеждана 157 пъти.

RSS feed © 2011 Статиите.ком
Powered by WordPress · Using Article Directory plugin · Theme by Dimox