Великден – техники за боядисване на яйца

Ако сте привърженици на натуралното, то е добре да знаете, че до появата на изкуствени оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от риган се получавала червена багра, със смрадлика — оранжева, зелено — с коприва, жълто — с орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.

А ето и няколко метода за шарене на яйца

Листенца или хартиени фигурки

Необходими материали : листенца или хартиени фигурки и парче от стар чорапогащник ;

Поставяте листенцето или хартиената фигурка(и) върху яйцето, поставяте в чорапогащника и потапяте в боята;

Восък

Неприятното на този тип метод е, че восъка трябва да се държи постоянно нагрят, за да не стегне. За сметка на това обаче ефекта е невероятен. Разтапяте восък, вземате игла от спринцовка (може и клечка за зъби, но с игла става най-добре) и започвате да рисувате с точки от восък по яйцето, след това потапяте в боя и когато яйцето изстине остъргвате восъка.При този вариант яйцето изглежда като бродирано

Друг вариант е да вземете една църковна свещ и да изрисувате яйцата докато са горещи. След това боядисвате.

Памук

Това е малко по-популярен метод за боядисване на яйца. За целта е желателно да имате хубави бои. Взема се  памук  топи се в боята и след това се слага на яйцето, после се взема втори – потапя се в друга боя, слага се на яйцето, и така докато се покрие цялото яйце с различни цветове. Оставя се да престои известно време и след това се маха памука.

Хартиени фигурки

Може да декорирате яйцата и като налепите по тях изрязани от цветна хартия цветя или други хартиени фигурки, както и прежда. За безопасно залепяне на фигурките използвайте каша приготвена от брашно и вода (така със сигурност не рискувате в яйцата да попаднат вредни съставки).

Ако искате да намерите още интересна информация за този както и за други празници посетете ни.

HTML Version:

Text Version:

Великден – техники за боядисване на яйца

Article Url: