Видове диети за отслабване

Има много и най-различни режими за сваляне на килограми и всеки от тях е различен. Хубаво е преди да започнете каквато и да било диета, да проучите различните видове. Открийте тази, която най-добре отговаря на нуждите ви. Вземете под внимание как всяка една се отразява на тялото и здравето, и как всеки режим се вписва във вашия ежедневен график. Нека разгледаме различните видове диети и какво изисква всяка една от тях.

Диета за бързо сваляне на килограми

Въпреки че бързото сваляне на килограми не е препоръчително в дългосрочен план, има някои диети, които ще ви помогнат бързо да се отървете от 3 до 5 кг. Това са ниско въглехидратната диета, някои плодово-зеленчукови диети, през които ядете само плодове на единия ден и само зеленчуци на други и т.н. Тези диети имат бърз ефект, но са трудни за изпълнение и дори нездравословни в по-дългосрочен план.

Ниско калоричните диети

Има и доста диети, при които редуцирайки приема на калории, ще намалите и теглото си. Има няколко начина да следите колко калории приемате – може да четете съдържанието на всяка една храна и да броите колко калории получавате от нея, а може и да се информирате от някой справочник за съдържанието на основните храни и съответните порции, когато те нямат етикет със съдържание.

Фиксирано меню

С диетичен план с фиксирано меню, вие имате списък с всички храни, които може да ядете. То се съставя конкретно за всеки човек, съобразено с неговите нужди. Този тип диета ще ви улесни много, но имайте предвид, че след това пак вие сами ще трябва да планирате храненията си. Така че е добре през това време да се научите как се прави и да започнете сами.

Диети с понижен прием на мазнини

Друг вид диета, това е тази с понижен прием на мазнини. Както се досещате, за целта е необходимо да се намали приема на мазнини. Това не означава, че всичко, което ядете трябва обезателно да е нискомаслено, но просто общият прием трябва да се редуцира. Това се отнася най-вече за наситените мазнини и се прави по създадена за целта хранителна пирамида. Мазнините трябва да обхващат около 30% от целия прием на калории, които приемате с храненето. С намаляне на наситените мазнини, вие повишавате здравословното отслабване и намаляте нивото на холестерола, което се отразява благоприятно на сърдечното здраве.

Има много храни, които са определени като нискомаслени, но пък съдържанието на захар в тях е повишено. За да е здравословно отслабването ви, търсете такива, при които съдържанието и на мазнини и на захари е ниско. Също трябва да ограничите бързите храни или поне да избирате от тях най-вече салатите или печените на скара. Обикновено пърженото е с високо съдържание на мазнини.

Отслабване с по-малки порции

Има и диети, при които просто се намалят порциите, но като цяло ядете всичко, както и преди това. Храните се на малки порции и най-общо казано следвате стомаха си – когато сте гладни, ядете и то бавно, докато почувствате засищане, но без да се тъпчете. Ядете само тогава, когато сте наистина гладни. Този тип диета ви позволява да ядете каквото си поискате, но ви ограничава в количеството, което изяждате. Принципът е, че когато приемате малки порции, приема на мазнини също е по-малък, без значение каква е храната.

Има също и различни диетични храни и добавки, които помагат за свалянето на килограми. Почти всеки тип диета може да ви накара да свалите тегло, стига да се придържате към правилата и, да добави към това движение и тренировки и пиете повече течности. Проучете всеки един вид и намерете този, който най-добре ви пасва. Консултирайте се също и с личния си лекар, особено ако имате някакви проблеми или приемате лекарства. Онлайн ще намерите много информация по тези въпроси, както и доста полезни съвети.