Дистанционната заетост – спасение във време на криза

Съществуват разнообразни възможности за надомна работа за „бели якички”

Наскоро пресата излезе с данни, че около половин милион българи работят надомно. В тази бройка обаче е включен предимно неквалифицираният труд, като изпълняване на поръчки от шивачи и плетачки или изработване на сувенири. Световната финансова криза обаче не подмина и „белите якички”. Тези, които се притесняват от съкращения, търсят варианти сами да си осигурят заетост, а други се замислят как да изкарат допълнителни доходи.

Всъщност, според някои специалисти по човешки ресурси, именно професионалистите разполагат с най-добри възможности за надомна работа. Още преди проблемите, причинени от финансовата криза да разтърсят икономиката, много компании започнаха да осъзнават предимствата от това служителите им да работят дистанционно. Това води да съкращаване на разходите за наемане и поддържане на офиси. От гледна точка на хората, работещи от в къщи, това понякога се явява единствения начин да съчетаят високите изисквания на професията си с личните и семейни задължения.

Разбира се, тази промяна е най-лесно изпълнима при определени професии – програмисти, консултанти, счетоводители, преводачи и редактори. Едни от най-известните представители на тази група са

Застраховане

Важното при всички тези професионалисти е, че те работят с договор с всичките си поръчители, така че обичайните асоциации, свързващи дистанционната заетост със сивата икономика, са напълни невалидни в този случай. Освен това, задължителният характер на някои застраховки – като Гражданската отговорност например, означава, че обемът на клиентите няма да бъде сериозно застрашен от икономическата криза. Нещо повече – зачестилите масови истерии около земетресения и други подобни бедствия, както и притесненията около аномалиите, свързани със затоплянето на климата включват все повече фирми, селскостопански производители, собственици на домове и имоти в кръга на потенциалните купувачи на полици.

Допълнителен плюс на работата от в къщи е и свободата при избора на местоживеене – не е от вчера новината, че „магьосниците” от Силиконовата долина започнаха миграция към Средните щати, привлечени от по-спокойния живот и не на последно място – по-ниските наеми и разходи за живот. Нещо повече – професионалистите, работещи от подобни локации, могат да си позволят да продават труда си на по-конкурентни цени, като по този начин си осигуряват и повече поръчки. Освен това, дистанционната работа означава, че не сте ограничени да търсите работодател само в града, в който живеете. Дори не е задължително да разчитате на един единствен работодател, а можете да диверсифицирате приходите си, като изпълнявате поръчки на различни компанни от целия свят. Като се има предвид ниският стандарт на живот в България, дори една подобна задача може да ви осигури

сравнително висок приход.

В отговор на тенденцията все повече професионалисти да предпочитат да работят от в къщи, или да си търсят допълнителни доходи, вече съществуват интернет портали, които свързват поръчителите и изпълнителите на глобално равнище.

Пример за подобен посредник е elance, който обслужва широк кръг от сфери – от уеб дизайн и програмиране, до дизайн и мултимедия, преводи, юридически услуги, административна поддръжка, продажби и маркетинг и др.

За съжаление, в България тази тенденция тепърва набира скорост, като надомната работа все още се асоциира предимно с ниско квалифициран труд, сива икономика и незадоволителни приходи. Въпреки това, съществуват примери, доказващи, че все повече компании в страната се ориентират към оползотворяване на свободния човешки ресурс в лицето на „белите якички”. Един от тези варианти е

партньорската програма на zastrahovamse.com

Неин плюс е, че не изисква никакви начални инвестиции – включването е напълно безплатно, като към него получавате личен и персонализиран уеб сайт с безплатна поддръжка и ръководство за популяризирането му.

Тези, които изберат да станат онлайн посредници между застрахователните компании и хората, търсещи най-удачната за тях полица, могат да разчитат на поддръжката и съветите на професионалния екип на zastrahovamse.com.

Нещо повече – няма разходи и за необходимите маркетингови и рекламни материали като брошури, визитки и банери, тъй като те също се предлагат безплатно. Задачата за популяризирането на подобен сайт е улеснена от глобалните тенденции, регистрирани напоследък. Не е без значение фактът, че все повече потребители предпочитат да закупуват застраховки онлайн. Така те могат да сравнят специфичните детайли по полиците и цените, предлагани от различните компании, както и да се възползват от разнообразни отстъпки. Въпреки общият спад на автомобилното застраховане например, продажбите на застраховки онлайн и ползването на електронни услуги отбелязват покачване. Според анализаторската агенция comScore, Inc., през 2008 г. потребителите в САЩ са закупили 2.4 милона полици през мрежата, или със 7% повече, отколкото през предходната година. Партньорите на zastrahovamse.com ще разполагат с възможността да предлагат всички видове застраховане – от гражданска отговорност и автокаско, до застраховка живот, имуществени и земеделски застраховки, без в същото време да се налага да са регистрани застрахователни агенти или брокери.

Дистанционната работа за различни работодатели по целия свят е възможна най-вече поради развитието на

Електронните разплащания.

Какъв точно метод ще изберете, обикновено зависи от работодателя, както и от типа на поръчката. Бързите преводи като WesternUnion и MoneyGram са най-удобният, но доста скъп вариант, затова компаниите рядко избират този начин на заплащане за извръшените им услуги, освен ако не става въпрос за единична поръчка. Банковият превод е доста по-изгоден, въпреки че отнема малко по-дълго време. За международни преводи, най-добре попитайте във вашата банка от какви точно данни ще има нужда наредителят, за да предотвратите грешки или забавяне на парите.

Различните портали могат да имат специфични условия за изплащане на изработеното от вас – в elance например, ако не живеете в САЩ, можете да разчитате на бърз електронен превод, или на предплатена кредитна карта Elance Prepaid MasterCard.

Партньорите на zastrahovamse.com могат да получат комисионната си чрез банков превод, PAYPAL, пощенски запис или в офиса на компанията. Ако изработената сума обаче е по-малко от 50 лв., ще трябва да изчакате, докато надвишите този лимит, за да получите парите си.
Подобни ограничения за натрупаните средства се налагат от почти всички компании, разчитащи на дистанционни сътрудници, за да се спестят излишни разходи за парични трансфери на малки суми.