Икономическата криза не пощади и безплатните вестници

Икономическата криза не пощади и безплатните вестници
08 Юни 2009 | 15:47 | PR Kernel | Новини

Вълната на безплатните издания заля света през последните десет години, а индустрията се отличи със завидни темпове на растеж. В края на миналата година световният тираж на безплатните издания е надхвърлил 40 млн. дневно, пише New York Times, цитиран от Инвестор.БГ. Тенденцията става толкова силна, че в някои страни като Испания например, повечето хора предпочитат безплатните издания масово за сметка на платените.

Издателите на безплатните вестници обаче изпаднаха в тежко състояние със задълбочаването на икономическата криза през есента на миналата година. Тиражът в Европа, който представлява около две трети от световния тираж, отчита спад от над 10%, а редица заглавия изчезнаха от пазара, включително и в България.

Платените вестници също пострадаха силно от икономическата криза, но при безплатните издания последиците бяха още по-драстични, защото те разчитат изцяло на приходите от реклама, които са изключително волатилни в периоди на икономически спад. В същото време платените издания могат да си набавят приходи не само чрез реклама, но и чрез продажби и абонаменти.

Според анализатори приходите на редица безплатни вестници са намалели с над една трета през последните няколко месеца в сравнение с продажбите отпреди една година. В отговор на това издателите бяха принудени да съкращават значително своите разходи и дори да закриват издания.

Компанията Metro International, която присъства в над 100 града по целия свят със своето безплатно издание Metro, продаде вестниците си във Филаделфия и Ню Йорк през миналия месец, както и 51% от капитала на изданието в Бостън. Компанията търси купувач и за безплатните ежедневници в Италия и Португалия, след като се изтегли от Испания, където бизнесът процъфтяваше през последните години.

Малко пазари позволяват съществуването на повече от едно-две безплатни издания. Причината за това е лесно обяснима – тяхната аудитория е една и съща и се състои предимно от млади работещи жители на големите градове. Рекламодателите логично предпочитат да купят място за реклама в най-голямото издание в града, което означава, че останалите издания трябва да се борят за малкото оставащи приходи.

Metro International се опитва да оптимизира своите разходи чрез преструктуриране и се надява да привлече нов паричен ресурс чрез фондовите пазари. Компанията продава или закрива свои издания в развитите икономики, но в същото време навлиза на нови пазари като Русия, Латинска Америка и Азия. Пазарът там все още предлага възможности, за разлика от този в Западна Европа.

Издателите на безплатни вестници имат много различен подход към интернет – част от тях са на мнение, че електронните версии са излишни, защото няма да успеят да привлекат нужните приходи, докато други залагат на добри онлайн версии.

Все пак безплатните вестници имат едно сериозно предимство, което ще продължи да привлича рекламодателите. Те достигат най-вече до работещите хора, които разполагат със средства за харчене, но в момента не са склонни да отделят част от тях за платени издания. Кои обаче ще оцелеят на този конкурентен и труден пазар предстои да видим.

HTML Version:

Text Version:

Икономическата криза не пощади и безплатните вестници

Article Url: