Магнезиево олио – срещу заболявания

МАГНЕЗИЕВО ОЛИО — СРЕЩУ ЗАБОЛЯВАНИЯ

ЗАБОЛЯВАНИЯ

Магнезиевото олио се препоръчва при: хронична умора;световъртеж; мигрена; отслабване на имунната система; мускулна слабост; камъни в бъбреците; остеопороза; зъбен кариес; високо кръвно налягане; инсулт; атеросклероза; висок холестерол; апатия; депресия; нервност; отслабване на паметта; диабет; диабетна невропатия; честа употреба на диуретици; мускулни крампи; сърдечна недостатъчност; учестен пулс; при повишена консумация на алкохол; загуба на концентрация; паркинсонова болест; хронични болки; много е важно за хора, които спазват диети; кожни заболявания; псориазис; астма и различни видове алергии; кистозна фиброза; по време на бременност и кърмене; предменструален синдром; дисменорея; през пубертета; за заздравяване на косата и ноктите; при спортисти и др.

Магнезий – през целия живот

Жалко, че живеем в медицински свят, който игнорира доказателствата, че магнезият е изключително нужен за всяка една функция на човешкото тяло. От момента на зачеването до мига на смъртта – магнезият е в сърцевината на живота като водата и въздуха. Той е толкова същностен и важен за нас, че фактът за наличието на магнезиев дефицит сред повечето хора може само да ни изпълва с отчаяние, защото лекарите и отговарящите за общественото здраве инстанции продължават да не проявяват интерес към този елемент.

Едно от главните неща е, че магнезият е толкова важен за живота, колкото, както споменахме, въздухът и водата. При дефицит на въздух можем да живеем само няколко минути. Без вода човек би издържал евентуално една седмица. Магнезиевият дефицит се проявява значително по – бавно, но веднъж настъпи ли опустошеният водят бързо до последствия като отслабена съпротива срещу болести и всевъзможни сериозни хронични заболявания.

Високо кръвно налягане (хипертензия)

Хипертензията е свързана с ниското ниво на магнезий

През годините са проведени обширни изследвания за влиянието на магнезия върху хипертензията, а блокиращите му калциевия канал свойства са добре известни и признати. Но добавянето на магнезий все така се пренебрегва в полза на лекарствата. Тези лекарства обаче третират симптомите на високото кръвно налягане, а не лежащата в основата му причина, и дори още по – лошо – често предизвикват още по – силно изчерпване запасите на организма от магнезий.

Хипертензията, е резултат от свиването на кръвоносните съдове, което причинява повишаване на кръвното налягане. Диаметърът на кръвоносните съдове се контролира от клетките на гладката мускулатура около тях. Когато магнезият стигне до тези калиеви канали, те се отварят и това кара кръвоносните съдове да се разширят и така хипертензията намалява. Лекарите не само продължават да игнорират магнезия; те утежняват допълнително ситуацията с много от лекарствата, които предписват рутинно. Малко лекари знаят, че диуретиците увеличават изхвърлянето на магнезий и калий от тялото. Получения в резултат магнезиев дефицит възпрепятства използването на калия от клетките. Магнезиевият дефицит не позволява на хората да попълват запасите си от калий.

Информация за алергии и астма

Съществува здрава връзка между астма и алергии. Астмата често се предизвиква от всевъзможни алергии – хранителни, към замърсители, прах, студ, химикали и фармацевтични лекарства. Известно е, че магнезий се губи в резултат от употребата на лекарства, специално за астма, които отварят дихателните пътища и намаляват възпалението. Известно е, че магнезият облекчава бронхо – спазъма или стеснените дихателни пътища в белите дробове и се използва венозно като средство, подпомагащо да се облекчат симптомите на живото заплашващите астматични пристъпи, които не се повлияват от лекарства и за да се намали действието на използваните лекарства за астма.

Алергичните заболявания – като непоносимост към определени храни, астма, екзема и сенна хрема – придобиват масово разпространение на запад. Недостатъчния прием на магнезий се свързва с понижаването на няколко функции на белите дробове (включително на техния капацитет и на притока на въздух). Опирайки се върху ставащите все повече доказателства, изследователите изказват мнението, че трябва да се предприемат мерки хората да увеличат приема си на магнезий „магнезиевият дефицит определено акцентира алергичната ситуация”. Магнезиевият дефицит причинява и други имунни реакции в тялото, които могат да доведат до сериозни и понякога – фатални последици.

Магнезият по време на бременност, раждане и детство

Магнезият е необходим за плодовитостта и възпроизводството и е известно, че употребата на фармацевтични контрацептиви намалява магнезиевите запаси в тялото. Броят на преждевременните раждания е нараснал с повече от 30%, но лекарите не обръщат внимание на една от очевидните главни причини. Затова днешната медицина третира безплодието, като използва предимно лекарства, влияещи върху овулацията и множество други причини, но не и магнезий. Магнезият играе извънредно важна роля за плодовитостта, бременността и в живота на новороденото и много от проблемите биха могли да се решат просто и лесно чрез добавянето на магнезий. Магнезиевият дефицит по време на бременността е в състояние да предизвика неблагоприятни последствия за майката, плода и за роденото след това дете, които да траят през целия им живот. Експерименталните изследвания на магнезиевия дефицит по време на бременността сочат, че той (магнезиевият дефицит) може да окаже подчертано въздействия върху процеса на раждане и на свиването на матката след раждането.

Магнезият може да повлияе върху растежа и развитието на плода, в това число върху предпазването от появата на аномалии и болести, например хематологичен ефект и нарушение в регулирането на телесната температура.

Магнезият се използва често за спиране на преждевременно раждане и на пристъпи на еклампсия в самото им начало, но би могъл да бъде значително по – полезен за тяхното предотвратяване, ако се взема по време на цялата бременност. Още по – тъжно е доказателството, че дефицитът/изчерпването на магнезия участва в етиологията на синдрома на внезапната смъртност при бебетата.

Не ни остава нищо друго освен да се учудваме защо повечето витамини за бременни дори не съдържат магнезий, а ако все пак го съдържат, той е в плачевно малки количества (25 – 50мг.). безкрайно тъжно е, че макар да можем да задоволяваме съвсем лесно нуждите си от магнезий, ние не помагаме дори на бебетата и на бъдещите майки.

Учените демонстрират, че използването на магнезий от бременни жени може да намали значително риска от церебрална парализа при бебетата, родени с тегло под 1,5кг. Тези бебета с тегло под нормата са изложени на 60-75 пъти по – голям риск да развият церебрална парализа от бебетата, достигнали нормално тегло преди раждането, а броят на децата с церебрална парализа расте. При направените изследвания се достига до друг изненадващ извод – случаите на умствено изоставане намаляват, когато майката приеме магнезий по време на бременността.

Магнезият свързан с диабет

Магнезият е от изключително значение за хората, страдащи от диабет. Над 80% от хората с диабет не получават достатъчно магнезий от храната, като при много от тях дефицитът е значителен.

Магнезият е необходим за производството, функционирането и транспортирането на инсулина. Магнезиевият дефицит се свързва с инсулиновата резистентност и увеличената реактивност на тромбоцитите. Магнезият играе решаваща роля за намаляване риска от сърдечно-съдови проблеми и намаленото му присъствие в тялото може би е свързано с патогенезата на самия диабет.

Инсулиновата резистентност и изчерпването на магнезия в организма могат да доведат до порочен кръг на влошаване на инсулиновата резистентност и намаляване на вътреклетъчния магнезий, което да ограничи ефективността му в жизнено важни клетъчни процеси.

По- ниското ниво на серумния магнезий се свързва с по – бързия упадък на бъбречните функции. При лечението си с инсулин нито магнезият, нито калият могат да се метаболизират както трябва, затова запасите на организма от тези незаменими минерали трябва да се попълват.

Засегнатите от диабет деца и магнезият

Какво става с децата на нацията? Центровете за контрол на болестите не могат да дадат никаква яснота по въпроса, тъй като са си заровили главата в пясъка. Администрацията по храните и лекарствата не предлага нищо от реално значение, защото е прекалено заета да защитава ролята на фармацевтичните компании при лечението на болестите. За нещастие техните патентовани решения най – често служат на опитите да се лекува чрез противоестествено интоксикиране, а не чрез природосъобразно подхранване и подсилване на тялото. Тази стратегия влияе на пациентите от всички възрастови групи, но децата са най – уязвимите. Диабетът увеличава риска от сърдечна атака и удар и в двете възрастови групи, но увеличеният риск е много по – голям при по – младите хора.

Когато става дума за диабета, не липсва информация, сочеща към магнезиев дефицит и химическо отравяне при малките, но освен да спират начини на лечение, които не изискват фармацевтичен подход, медиците не правят почти нищо за справянето с дефицита на хранителни вещества като цяло и недостига на магнезий.

Диабетната невропатия и магнезия

Всепризнато е мнението, че диабетът не се лекува. Това е прогресиращо и често – фатално заболяване и макар пациентът да живее, медицинските усложнения, които може да предизвика болестта, са в състояние да атакуват всеки един от основните органи.

Диабетичната невропатия е нервно нарушение, причинено от диабета. Двата основни класа невропатия са периферна невропатия, засягаща крайниците (ръце, крака, стъпала и длани) и автономна невропатия, засягаща органновите системи, предимно нервите на храносмилателната и сърдечно-съдовата система, пикочния тракт и половите органи. Периферната невропатия може да предизвика физиологични събития, които водят до образуване на язви по крайните точки на тялото и в крайна сметка до тяхното ампутиране. В някои случаи невропатията може да избухне внезапно, причинявайки слабост и загуба на телесно тегло. Известно е, че магнезият е необходим за нервната проводимост, знае се, че неговият дефицит причинява симптоми на периферна невропатия. Затова е редно да очакваме магнезият да се използва за предотвратяването и лечението както на диабета, така и на свързаните с него усложнения, включително на тежката периферна невропатия.

Магнезий и инсулт (мозачен удар)

Инсултът е една от основните причини за смъртните случаи и най – разпространената такава за инвалидност сред хората. За инсулт говорим, когато церебрален кръвоносен съд се запуши и тази бариера попречи притока на кръв към главния мозък. Много хора, които не умират веднага и остават живи след инсулт, са засегнати от сериозни недъзи, които не им позволяват да водят нормален живот. Повечето хора вярват, че ако пият всеки ден аспирин, ще предотвратят слепването на тромбоцитите, но аспиринът не е правилната превантивна мярка срещу мозъчен удар (инсулт) и последствията понякога са фатални.

Ползите от магнезия при третирането на сърдечни болести са добре известни с намаляване случаите на исхимична болест на сърцето и внезапна смърт. Магнезиевият дефицит може да причини метаболитни промени, които да допринесат за сърдечните атаки.

Остеопороза

Западните медицински авторитети твърдят,че широко разпространените в западните страни проблеми остеопороза и зъбен кариес могат да бъдат предотвратени благодарение на приемането на повече калций. Очевидно е обаче, че този подход само изостря допълнително една вече и без това достатъчно тревожна тенденция.

В западните страни средната консумация на калций е около 1000мг. Поради недостига на магнезий калцият се освобождава от костите, за да увеличи нивото си в тъканите. Затова пък адекватния прием на магнезий кара калцият да се върне от тъканите обратно в костите. Така консумацията на достатъчно калций води до минерализация на костите.

Ако не бъде приеман с достатъчно магнезий, калцият причинява повече вреда, отколкото полза. Неусвоеният калций може да заседне навсякъде из тялото и да предизвика практически всякаква болест. Ако заседне в костите и ставите, например, ще причини някаква форма артрит; ако заседне в сърцето, ще разрани артериите; ако заседне в белите дробове, ще доведе до респираторни проблеми и т.н.

Специалистите обясняват, че прекалената консумация на калций може би не е особено разумна в светлината на новите изследвания, показващи, че е възможно голямо количество от този минерал да увеличава риска от рак на простатата.

Препоръчителната дневна доза калций е 1000мг за мъжете

и 1500мг за жените.

Поради напълно изкривеното разбиране на медицинската наука, лекарската професия допуска грешка с калция. И досега най – разпространено е предположението за способността на калция да предпазва от остеопороза (отслабване на костите, свързано обикновено с възрастта). Факт е, че именно увеличаването на магнезия в диетата, увеличава костната плътност при възрастните хора и намалява риска от остеопороза. Увеличаването приема на магнезий чрез храната и трансдермално с магнезиево олио влияе положително върху общата минерална плътност на костите при по – възрастните мъже и жени. Увеличаването с всеки 100мг на дневната доза магнезий, общата костна плътност на тялото нараства с около 2%.

Магнезият е незаменим за правилното усвояване на калция и е много важен минерал за костната матрица.

Костите средно съдържат 1% магнезиев фосфат, зъбите също съдържат около 1% магнезиев сулфат. Слонските бивници съдържат около 2% магнезиев фосфат и билярдните топки, изработени от тях са почти нечупливи. Зъбите на месоядните животни съдържат около 5% магнезиев сулфат и затова са способни да счупят и смелят костите на плячката си без затруднения.

Макар повечето източници да са наясно с важната роля на калция за растежа и развитието на децата, малко внимание се обръща на ролята на магнезия или на магнезиевия дефицит и нуждата да поддържаме сложното равновесие между тези две (както и между останалите) хранителни съставки.

През 50-те години на ХХ век доктор Луис Б.Барнет изследва костното съдържание на здрави хора и го сравнява с това на хора, страдащи от тежка форма на остеопороза. И открива, че съществува малка разлика в съдържанието на калция, фосфора и флуора в костите на тези хора. Съдържанието на магнезий в костите на здравите хора, обаче е 1,26%. Затова пък магнезият в костите на страдащите от остеопороза е два пъти по – малко – 0,62%.

Поставеният в наши дни фокус върху нуждата от калций сред хронично страдащото от магнезиев дефицит население, лесно може да накара хората, които вече консумират достатъчно калций в ежедневието си, да се насочат към увеличаване приема си на калций и така да причинят по – нататъшно изчерпване на магнезия в своя организъм с многобройните свързани с този факт, странични ефекти.

Магнезият е нужен за активирането на алкалин фосфатазата – ензим, участващ в образуването на калциеви кристали в костите, и за запазването на витамин Д в биологично активната му форма.

Медицинската мъдрост ни казва, че магнезият е ключът към правилното асимилиране при използване от тялото на калция, както и на други важни хранителни вещества. Ако консумираме прекалено много калций, но недостатъчно магнезий, излишният калций не се използва правилно и може дори да стане токсичен и да причини болезнени състояния в тялото.

Нежелателните последствия от прекалената консумация на калций може да включват високо ниво на калция в кръвта, образуване на камъни в бъбреците и бъбречни усложнения. Увеличеното ниво на калция се свързва също така с артритно/ставно и съдово дегенериране, калциране на меки тъкани, хипертензия (високо кръвно налягане) и удар, и увеличаване на VLDL триглицеридите, стомашно – чревни смущения, резки промени в настроението и депресивни смущения, хронична умора и общ минерален дисбаланс, включително на магнезия, цинка, желязото и фосфора. Високото ниво на калция влияе на витамин Д и не му позволява да оказва антиканцерогенното си въздействие, ако не се взема допълнително витамин Д във вид на добавка.

Магнезият играе значителна роля за предотвратяване на остеопорозата в периода след менопаузата. Изследванията показват, че магнезият подобрява минералната плътност на костите. Без адекватно количество магнезий калцият не може да влезе в костите. Излагането на тежки метали също влияе върху костната плътност. Жените в менопауза може да страдат от остеопороза в резултат на дефицит на естроген, но чупливостта на костите нараства с увеличаване на магнезиевия дефицит, на жените в менопауза се препоръчва да консумират много калций, но приемът на достатъчно магнезий е необходим, за да намали съотношението калций/магнезий, защото ако е голямо, то предизвиква съсирване на кръвта.

За повече информация на сайта www.magnezijoil.com i na tel: 0888 44 26 81