Магнезий и кожа – псориазис

Голяма част от хроничните заболявания на организма се проявяват върху кожата и неправилно се наричат кожни болести. Обикновено те са свързани със смущения в храносмилателната система, усвояването на храната, задръстване и интоксикация на организма. В природолечението отдавна е известно, че когато се обърне внимание на храненето, когато тялото се прочиства чрез редовно гладуване и разтоварващи дни, плодови сокове и диети, кожните заболявания се повлияват много благоприятно. Изследванията сочат, че магнезият прилаган  върху кожата под формата на магнезиево олио е от голяма полза на хора с акне, псориазис, екземи, невродермит, на всякакви проблеми с кожата, косата и ноктите.

При почти всички кожни болести е уместно да се приема магнезий. Той е чудесно средство и срещу възпалителни процеси. Знае се, че те от една страна са резултат от подкиселяването на организма, а от друга страна самите възпаления причиняват допълнително подкиселяване.

Магнезият има съществено значение за метаболизма на кожата.  Например голям дефицит на магнезий се открива в кожните люспи и в серума на пациенти с псориазис. Предполага се, че магнезият  влияе върху узряването на кожните клетки на пациенти с  псориазис. В допълнение, по отношение на бронхите, магнезият действа като антиалергичен агент.

Псориазис Псориазисът е едно сравнително не добре разбирано заболяване и начинът, по който се лекува от обикновената медицина, не води до добри резултати. Причините за неговата поява са комплексни и вече доста добре изучени от холистичната медицина. В емоционално отношение страдащите от псориазис са обикновено чувствителни и съвестни хора, които не изразяват достатъчно емоциите си и са принудени да се примиряват с някаква конфликтна ситуация. Така вътре в себе си те съзнателно или несъзнателно са натрупали много гняв, тревожност и други отрицателни емоции, които намират изява навън чрез кожата. За да се подпомогне излекуването им, те трябва да преразгледат отношението си към наболели неща от ежедневието си и да започнат да изразяват емоциите си по подходящ начин. Добре е да се опитват да отстояват мнението си повече и да не се тревожат толкова от всичко. Често тези хора имат проблеми с гръбначния стълб, което води до увреждане на инервацията и трофиката (изхранването) на храносмилателната система. От гръбначния стълб излизат нервни влакна, които чрез своите импулси действат подхранващо на органите на храносмилането, и ако тези нерви се притиснат от гръбначни изкривявания или блокажи, се получават малки ранички (микролезии) и/или изтъняване на стените на тънкото черво. В такива случаи даже съвсем малки грешки в диетата водят до навлизането на нежелани субстанции в кръвта. Те се елиминират чрез кожата и така организмът се освобождава от тях – т.е. псориатичните обриви са проява на опитите на организма да се самоизлекува и не бива да се потискат. За псориазиса са типични намалената способност на организма за самоочистване, както и проблеми с черния дроб и бъбреците, а ако има и запек, това още повече пречи на излекуването.

В нашия опит вече сме имали много случаи, при които пациенти с псориазис са се повлиявали изключително добре от магнезиевото олио.

Много често страдащите от псориазис са подлагани на дългогодишни потискащи терапии (някои от тях – официално утвърдени). При тях псориазисът на пръв поглед се облекчава, но здравето като цяло се влошава, тъй като вместо да се локализира само периферно върху кожата, заболяването преминава към по-централни структури на организма. Така се получават усложнения като псориатичен артрит.

За жалост повечето магнезиеви добавки, предлагани днес на пазара, са безполезни поради две причини: първо, не са направени от подходящата форма магнезий, и второ, оралното приемане на магнезий не е особено ефективно.

Формата магнезий, която човешката метаболитна система разпознава и асимилира най-ефикасно, е магнезиевият хлорид, същата форма, която се съдържа в морската вода, но много малко хранителни добавки на съвременния пазар включват този тип магнезий. А простичката тайна за правилното приемане и оптималното усвояване на магнезия е да се прилага трансдермално, т.е. през кожата, а не през устата.

Трансдермалното приемане на магнезий е бърз и правилен начин за коригиране на хронични дегенеративни състояния, причинени от дефицита на магнезий, и най-простият начин да се прави е като се намаже кожата с течен разтвор на магнезиев хлорид или да се натопяват краката за 20 минути в леген гореща вода с добавка на известно количество течен магнезиев хлорид. В цялостната лечебна програма за детоксикиране и регенериране, трансдермалната магнезиева терапия играе ключова роля във формата на успокояваща гореща вана, в която се добавя 50 ml „магнезиево олио”.

Магнезиевото олио е концентриран и почти наситен разтвор на магнезиев хлорид във вода. То се нарича „олио“, заради мекото и мазно усещане, което предизвиква, когато се втрива в кожата. Обикновено магнезиевият хлорид се извлича от морска вода или директно чрез изпаряване от Мъртво море, или от древни подземни източници, какъвто е праисторическото море Zechstein  в Холандия.