Поетична вечер в памет на Венета Мандева /отзив/

Отзив за поетичното кафене в памет на Венета Мандева

На 27.07.2011г., в деня на Освобождението на Варна, се състоя възпоменателна вечер, посветена на творчеството и житейския път на Венета Мандева. Събитието, организирано от Арт клуб МонограМ събра много близки, приятели и почитатели на обичаната авторка, както и нейни възпитаници от поетична школа „Прибой“.За гостите имаше специални покани, изработени като маркер за книга с лика на Венета и куплет от неин стих. Сред присъстващите бяха представители на Сдружението на писателите от Добрич и Варна и изявени личности и творци-Сашо Белчев, Сашо Серафимов, Драгомил Георгиев, Пламен Лакеров, Светла Павлова-Фейт, Петър Стойков, Станка Бонева, Доно Цветков, Елисавета Денева. Със свои спомени и невероятен прочит на любими творби се включи и дъщерята на непрежалимата поетеса-Симана Златева.

Писателят и преводач Красимир Машев-като редактор на две от стихосбирките на Венета Мандева също разказа за срещите и работата си с нея, а известният бард-изпълнител Милен Тотев допълни емоцията на вечерта със своите музикални интерпретации на незабравими руски песни. Стихове, впечатления и откровения изпълниха артистичната атмосфера на Галерия Арт Маркони, която се превърна в предпочитана сцена и магнит за талантливи личности и техните изяви в областта на културата и изкуството. Младите автори Галина Иванова, Радостина Драгоева, Петромила Атанасова и Милена Белчева прочетоха онези творби на Венета, които най-силно са ги впечатлили и провокирали.

Приветствия към идеята бяха получени и от Анна-Мария Станоева, Борислав Бянов и Огнян Антов, които не успяха да присъстват лично. Към всички бе отправена благодарност от името на Арт клуб МонограМ за проявената съпричастност и участие в това необходимо и значимо събитие. Венета Мандева беше не само автор на редица стихосбирки и творчески награди, но активен общественик, публицист, преводач и изявен природозащитник. И някак естествено, 10 години след нейното пренасяне в Небитието, бе време да се почете паметта и и да се припомнят духовните послания, кодирани в словесните откровения, които тя ни остави. Организаторите поеха ангажимента да се включат в реализацията и на идеята за създаване на поетичен конкурс на нейно име.

Автор: Милена Белчева