Характеристики на преносимите рампи за инвалиди

Съгласно законовите наредби за осигуряване на достъпна среда от 2011г., множество търговски обекти ще бъдат принудени да осигурят до своите помещения достъп за хора в инвалидни колички. В тази статия ще се опитаме да изброим и посочим някои от съществените характеристики на тези видове рампи, които са предназначени да улесняват хората, които имат двигателни увреждания, осигурявайки тяхното свободно придвижване. Нека започнем с основните характеристики, каквито са размерите на преносимата рампа. Визираме дължината, широчината и максималният товар. Гореизброените основни параметри, са важни и като за начало биха помогнали изключително много при избора за закупуване на рампа. Тези характеристики трябва да са съобразени със самата количка и нейните размери, в частност с големина и, и теглото взето заедно на количката и самият човек. Принципно, на пазара се предлагат рампи с размери от под един метър и съответно над, максимум до 2м.

Това разбира се, са масово предлаганите рампи. Има и такива, които са с по-големи размери в зависимост от предпочитанията на хората, които ги ползват. Основното предназначение на преносимите рампи е преодоляването на различни входове и изходи към помещения, сгради и т.н. Именно това им предназначение, предопределя и техните размери. Понеже тук говорим за на какви да е, а за преносими рампи, трябва да отбележим, че рампата трябва да бъде компактна, а това от своя страна изисква тя да не бъде тежка, а лесна за транспортиране. Ето защо, тук ще посочим, че някои от рампите , които се предлагат са сгъваеми. Но дори и тези, които не могат да се сгъват, дори и те са с такива характеристики и размери, които позволяват тяхното пренасяне от едно място на друго.

В този ред на мисли, трябва да отбележим, че важен е и самият материал, от който са направени преносимите рампи. Масово те са изработени от алуминий с цел да бъдат леки и удобни за пренос. Освен всичко това, рампите трябва да бъдат съобразени и със самата количка, с нейните размери. Друга важна характеристика, на която трябва да се обърне изключително голямо внимание е нейната повърхност. Тя трябва да бъде грапава за да осигурява добро сцепление между самата рампа и количката. Това от своя страна, ще осигури стабилност и най-вече сигурност за човека, който я ползва.

И в заключение ще кажем, че изборът на преносима рампа е изключително важен, тъй като тя трябва да осигурява сигурност при придвижването на човека и най-вече удобство. Ето защо е важно при избора на рампа да се съблюдават нейните параметри.