3 начина, по които медиите внесоха промяна с нови интерфейси

Преди няколко месеца обядвах с един от директорите на голяма медийна компания, който ми каза, че за в бъдеще материалите няма да се притискат от рекламни банери, ширещи се на новинарските страници. Да се надяваме, че това е едно от хубавите неща, забързани от икономическата криза, тъй като качеството на печатната реклама падна до нови низини. Убеден съм, че медиите трябва да обновят подхода си за излизане от тази ситуация както по отношение на статиите, така и на продажбите. От страна на рекламодателите обаче не се долавят знаци за активност в тази посока.

Ако искате да разберете какво предстои в света на медиите, трябва да се вгледате в статиите. Както всички видяхме, в днешно време там се случват всички революции, които променят начина, по който подхождаме към материалите. Предлагам ви поглед към три обещаващи подхода и потенциалното им значение.

Старомоден интерфейс

Повечето новинарски уебсайтове имат подобен изглед и атмосфера – същите, които използват от 1994 г. Интерфейсът често е почти идентичен на изгледа на обикновения вестник. Обикновено най-важната новина е отгоре и заглавието й е най-голямо. По-надолу са по-маловажните материали. Дотук обаче свършват приликите със старите медии. Някои медийни марки прилагат нови модели, които имитират печата – и при това го правят с успех. Вземете например Sporting News. Миналото лято маститият спортен ежедневник, който донякъде може да се нарече част от потребителския пазар, пусна услугата Sporting News Today. Това е безплатен сайт-доставчик, който привлече 75 000 абоната още преди да е тръгнал. Днес вероятно трафикът му е значително по-висок. Sporting News Today доставя в кутията ви за имейли красиво изработен виртуален вестник или чрез RSS, или чрез имейл – дори и през уикендите. Цялото съдържание подлежи на търсене и се издържа от реклами на цяла страница, подобни на тези, които виждате в печатните издания. Можете и да запаметявате или споделяте с приятели отделните страници. Усещането от четенето на вестника е страхотно. Ще видите, че още издания ще пробват същия подход и ще го пренесат и към новаторските мобилни устройства като iPhone или Amazon Kindle.

Хипер-вертикална навигация

Някога вестниците и списанията бяха ограничени от мястото и броя на секциите, които по закон имаха право да предлагат – тоест новини, спорт, бизнес, забавление и др. Това обаче вече не е така, тъй като порталите и безкрайното пространство на мрежата предлагат милиони ниши, които тепърва ще разцъфтят.

Медийните компании разбраха, че някои от читателите и зрителите искат да се ровят в определени специфични области, които ги интересуват. Те бавно започнаха да добавят опции за навигация по тема или да създават приложно-програмни интерфейси, които позволяват на независимите разработчици да направят същото.

Един от най-забележителните новатори в това отношение е в. New York Times. Услугата Times Topics класифицира по категории всички статии (дори старите) и ги разпределя в хиляди тематични страници. Някои от тях са изключително специфични. Можете например да проследите една единствена компания като PepsiCo или GE, които са сред клиентите на вестника. Освен това всяка страница има RSS приложение. В добавка към това и с помощта на мрежата си от разработчици, Times предлага богата библиотека с приложно-програмни интерфейси, от които се раждат какви ли не нови творения. Последното от тях е NYT Explorer. Този инструмент не само улеснява търсенето в електронния вариант на вестника, но и позволява да се ровите в една определена категория с помощта на същата тематична таксономия.

Мобилни приложения

И накрая, въпреки че интернет браузърът си остава основният ни вход към дигиталното съдържание, някои ентусиазирани потребители имат особена слабост към приложенията. Това е така особено при собствениците на смарт телефони. Много медийни компании вече пълнят празнината със собствени приложения за смарт телефони. Variety например току-що пуснаха приложение за iPhone, поддържано от Newsgator. Списание People ще издаде свое, създадено от ScrollMotion до края на пролетта.

Предполагам, че следващата стъпка ще бъде, че медийните холдинги ще обединят някои от най-важните си марки в едно единствено приложение, така че например ще можете да получавате съдържанието на Entertainment Weekly и People през един интерфейс. Освен това се обзалагам, че ще ви позволят и да се абонирате за RSS новини.

Това са някои от нововъведенията в редакторския и потребителски интерфейс на онлайн изданията, които съм засякъл напоследък. Какво намерихте вие? Попадали ли сте на нещо ново в доставката на новини? Засега изглежда, че статиите далеч превъзхождат постигнатото от рекламата в последно време. В един момент тя може и да ги настигне. Ако това не стане обаче, очаквайте проблеми в изданията, които се издържат от реклами.

Материалът е преведен от Micro Persuasion и се публикува под редакцията на PR Kernel

Автор е Стив Рубел – старши вицепрезидент и директор на отдела за проучвания на Edelman.

HTML Version:

Text Version:

3 начина, по които медиите внесоха промяна с нови интерфейси

Article Url: