5 Прости съвета за баланс между работата и личния живот

1. Имайте ясни граници между работата и дома. Напускайте работа навреме и не я взимайте у дома със себе си. Твърде лесно е да бъдете винаги на разположение, да имате телефон или още по-лошо, ако имате BlackBerry или iPhone, тогава вие сте с постоянен достъп до електронната си поща. Изключвайте ги , щом  напуснете офиса.

Знам, че може да е трудно, но е от жизненоважно значение за вас, да успеете да се отърсите от стреса вечерно време, а това би  било трудно ако проверявате гласови съобщения, текстове и имейли.
Важно е също да си тръгвате от работа навреме. Ако често оставате да работите след работно време, най-вероятно скоро ще сте доста по- неефективни, въпреки че прекарвате повече часове в работа.

2. Околната среда.Огледайте се около себе си, бюрото Ви бъркотия лиe? Идва ли Ви да заръмжите сутрин когато влезнете и видите работното си място?Със спокойствие ли преодолявате факта, че и таз годишните празници изчезват от Вашият график? Или се чудите как растението Ви  е разцъфтяло през нощта?
Може да Ви прозвучи малко повърхностно, но среда значително въздейства на това  как се чувстваме  и колко продуктивни сме на работа. Заредете работното си място с положителна енергия. Не е нужно да имате снимки на партньора си навсякаде или да разпръснете по мястото  ангели, само няколко прости неща, които Ви помогнат да се чувствате като у дома си. Оправете кашата, в която се намирате, така че да можете лесно да намерите документи, писалки и др.

3. Организирайте се: Управлявайте  времето си.
Повечето от нас прекарват 20-30% от времето си, търсейки нещо, а това показва нуждата от по-голяма организация. Използването времето по най-ефективният начин, ще ни даде по-голям контрол над живота  и значително ще намали нашите стрес.Ето няколко лесни съвета за да сме по-организирани:

А. Направете график и се придържайте към него. Изпълнете по-неприятните задачи още в началото на деня за да не останат незавършени. Следете нещата по приоритет. Маркирайте задачите, които са абсолютно необходими и тези, които са с по-малка важност. Също така,  добавете  време за прекъсвания и непланирани събития.

Б. Записвайте всяка идея, която ви хрумне. Носете със себе си бележник и химикал  през цялото време, а защо не да поставите и на нощното си шкафче.

В. Научете се да отхвърляте задачи, които не водят до главните Ви цели.

Г. Не оставяйте празно кошчето си за боклук! Изхвърляйте листчетата, които сеят безпорядък по бюрото Ви. Едва ли ще ги потърсите отново след като веднъж сте ги прочели.

Д. Разработете архивна система. Нека е проста, но ефективна, така че всеки да може да я следва. Така няма да се налага да Ви търсят по телефона, когато сте далеч по празниците!

Е. Определете, когато сте най-ефективни. Сутрин или слетобяд? Най-добре е  да планирате по-трудни задачи, за времето, когато сте в най-продуктивни.

Ж. Правете почивки. Дори да е само за няколко минути, махнете се  от бюрото и се разходете наоколо.

З. Избягвайте прекъсвания. Ако имате собствен офис, нека вратата е затворена, когато сте много зает или когато сте най-творчески настроен (виж точка е по-горе).

И. Направете списък „Задачи за 5 минути”. Може да ги изпълните всеки път когато имате свободно време между заседанията или пропуски през работния ден.

4. Внимавайте какво ядете и пиете. Намалете кафето и  увеличете приема на вода. Когато тялото Ви е подложено на стрес, се отразява и на Вашият ум. Преразгледайте диета си и се опитвайте да имате три добри хранения на ден. Намалите приема на захар и преработени храни и яжте 5 плода и зеленчука на ден. Използвайте цялата си обедна почивка и дори се разходете ако имате възможност.

5. Изберете си хоби/ влезте във форма. Важно е да намерите начин да освободите тялото и ума си от стреса. Независимо дали ще е  йога, плетене, тичане или посещаване на фитнес, просто направете нещо. Така ще  отпуснете ума и тялото си  и ще Ви помогне да спите по-добре.

В простите неща има най- голям ефект, така че пробвайте тези съвети.

Автор: Пламен Петков, които разработва и блог за Отдих и туризъм.