BASE джъмпинг – един наистина екстремен спорт

BASE джъмпингът не е спорт за хората със слаби сърца. Тези, които го практикуват се изкачват на покривите на високи сгради, каньони, мостове и други, скачат, наслаждават се на свободното падане, след това отварят парашута си и се приземяват на земята.

Акронимът BASE се състои от първите букви на Building (сграда), Antennae (антена), Span (мост) и Earth (земя), което от своя страна е кратък списък с обекти, от които BASE джъмпърите скачат. “Span” е термин, който се използва не само за мостове, а за всякакви други обекти и арки, които се простират над долини, реки и пропасти. А “Earth” означава всичко от скали и планини, до каньони и пропасти.

BASE джъмпингът е много опасен по ред причини, но най-честата причина за наранявания и смъртни случаи е невъзможността да се намери чисто пространство, където скачача да се приземи след скока. Ако се случи така, че вятъра да е срещу него или ако направи някаква грешка по време на самия скок, то тогава той може да се удари в обекта, от който е скочил. Понеже местата, където се практикува BASE джъмпинг не са предназначени за този спорт, който всъщност е нелегален, импровизираните места за приземяване към, които скачачите се стремят, рядко са достатъчно големи да позволят безпрепядствено такова. В резултат на това BASE ентусиастите получават сериозни и понякога фатални наранявания именно, защото не са могли да се насочат към подходящо място навреме.

Много хора сравняват BASE джъмпинга със скачането с бънджи, но без самото бънджи. Това обаче е по-близо по същество до парашутизма, само че без самолет. Скачачите използват много от техниките, които парашутистите използват да запазят стабилност и усещане за височина докато са във въздуха. Преди да стане BASE джъмпър, човек трябва да премине пълен курс за подготовка на парашутисти. Веднъж след като научи всичко за скачането с парашут, той трябва да си намери ментор сред скачачите от тези среди, който да го научи на всичко за тези амбициозни свободни падания. Само много опитните парашутисти могат да планират BASE скокове, защото този вид неуправляемо и понякога непредвидимо занимание, изисква остро като бръснач съзнание за височина, както и много добра техника на свободно падане.

BASE джъмпингът е един от най-опасните спортове, които се практикуват днес. Всяка година има поне по няколко нещастни случая и всяка по-голяма общност или клуб на такива скачачи са виждали някой от своите членове да загива в преследване на това, което той или тя обича. Понеже никои два скока не си приличат, за това е трудно да предвидиш какво може да се случи след като веднъж се понесеш към земята. Това означава, че за да оцелееш при такъв скок трябва да имаш много уравновесено мислене, способност да реагираш на изненади без да се паникьосваш и светкавични рефлекси, които да ти позволят да правиш моментални корекции на позицията си и траекторията на летене. Какъвто и опит да имаш зад гърба си обаче, нищо не може да гарантира, че ще завършиш скока без злополука, за това дори най-опитните скачачи поемат невероятно голям риск всеки път, когато се приготвят да поемат поредната доза адреналин като се хвърлят от някоя сграда, антена, мост или скала.