Компютърът ли вреди на нас или ние на себе си

Много често слушаме колко вредна е работата с компютър, също толкова често и чета как хората искат да им се заплащат „вредни“ за работа с компютър, искат допълнителен отпуск и въобще някакви компенсации за този тежък труд.

Без да подценявам рисковете и опасностите, които съществуват при работата с компютър, искам все пак да обърна внимание, че тези дали тези рискове и опасности ще имат своя отрицателен ефект зависи само от нас и начина по който взаимодействаме с компютъра.

На първо място смятам, че по-голямата опасност при работата с компютър не е тази за очите и нарушение на зрението, а опасността от т.нар. мускулно-скелетни смущения или по-просто казано – болки в гърба, раменете и кръста.

Смея да твърдя, че не е необходимо на 45 минути да се отделяме задължително по 15 минути от монитора (особено за да изпушим поредната цигара), достатъчни са 2-3 минути на отделяне на погледа от екрана. През тези 2-3 минути да се сетим да мигаме, да се загледаме в пейзажа през прозореца, да погледнем към снимката на любимия човек, сложена наблизо и най-накрая – да се усмихнем, защото така ще намалим и стреса, който обикновено съпътства офисните ни ангажименти и също е обвиняем.

Ако пък искате ефектът да е истински, вместо да гледате през прозореца от стола, станете, разходете се до този същия прозорец, протегнете се, но не се навеждайте надолу icon_smile-17 и тогава продължете работата си.

Най-доброто решение по принуда да се сещаме да правим тези хубави неща за себе си е да поставим принтера в другия край на стаята или дори в коридора. Така ще правим своята гимнастика всеки път, когато разпечатваме нещо и трябва да го вземем. Все пак да напомня – без резки движения, защото вместо благотворен ефект, можем да останем в позата на упражнението и да се налага да викаме лекар за помощ.

Ако искате да научите повече за рисковете на работното място и задълженията на работодателя за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, посетете Otgovori.Info – блогът за безопасност и здраве на Деяна Илиева.

HTML Version:

Text Version:

Компютърът ли вреди на нас или ние на себе си

Article Url: